Uzmanlardan işten atılan Paşabahçe çalışanları için açıklama

Kristal-İş eski uzmanları açıklama

Paşabahçe Kırklareli fabrikasında fırın kapatan Şişecam, işçi kıyımı yaptı. Şişecam, artan kâr oranlarına ve Avrupa birincisi olmasına karşın fırın kapatma için “Daralma ve maliyetlerin artması” gerekçesini ileri sürerken, fırının kapatılmasıyla beraber çok sayıda işçi işsiz kaldı.

Konuya ilişkin Kristal-İş Sendikasının eski uzmanları Can Şafak, Zafer Aydın ve Aziz Çelik bir yazılı açıklama yayımladı. Yaptıkları açıklamayla 91 ailenin bir belirsizliğin ortasına itildiği söylenirken "Daha önce defalarca yapılmış olan, kapanan bölüm ya da fabrikanın işçilerinin diğer bölümlerde ya da fabrikalarda istihdam edilmesi yolu burada devreye alınmadı. Daha önceden bilinen ve kullanılan bu yolun Paşabahçe Kırklareli Fabrikasında kullanılmamasının hiçbir izahı yoktur" değerlendirilmesinde bulunuldu.

"İşten atılan Paşabahçe Kırklareli işçilerinin yanındayız" başlığıyla yayımlanan açıklama şöyle:

Şişecam yönetimi yine bahçeden çiçek koparmaya kalktı. Fırın kapatıyorum diye, en kör bıçağını kullanarak Paşabahçe Kırklareli Cam Fabrikası’ndan 91 cam işçisini biçti. Cam işçilerinin işini ekmeğini, kendilerinin ve çocuklarının geleceğini ellerinden aldı. 91 aileyi bir belirsizliğin ortasına itti.

Cam işçilerine bunu reva görenler, “dünya devi oluyoruz” diye övünmekten de geri durmuyorlar. Şişecam dünya devi olurken Şişecam’ı Şişecam yapan işçilerin payına ise sıkılmış limon posası gibi kapının önüne konulmak düşüyor.

Daha önce defalarca yapılmış olan, kapanan bölüm ya da fabrikanın işçilerinin diğer bölümlerde ya da fabrikalarda istihdam edilmesi yolu burada devreye alınmadı. Daha önceden bilinen ve kullanılan bu yolun Paşabahçe Kırklareli Fabrikasında kullanılmamasının hiçbir izahı yoktur.

Yapılan düpedüz işçi düşmanlığıdır. Grev yasağına rağmen hak arayan işçinin cezalandırılmasıdır.

İşveren, işçiye sıkılmış limon muamelesi yapamaz, hele Şişecam hiç yapamaz. Kristal-İş’in mazisi işverenin bu tip niyetlerini fabrikaların bahçesine gömdüğü onlarca örnekle doludur.

Tarih tekerrür edecek ve bir kez daha aynı şey olacak. İnanıyoruz ve biliyoruz ki cam işçisi, arkadaşlarının sokağa atılmasına sessiz kalmayacak. Atılan işçilerin yeniden işlerine kavuşması için mücadele içinde olacaktır.

Atılan işçilerin, mevcut haklarıyla bölgedeki fabrikalarda istihdam edilmesi için başlattığı mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz.

Çeyrek asrı aşkın bir süre cam işçilerinin mücadelesinin yanı başında yer alan Kristal-İş Sendikasının eski uzmanları olarak, yüreklerimiz direnen Paşabahçe Kırklareli işçileriyle çarpmaya devam ediyor.

8 Ekim 2107

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!