Veriler gösterdi: Aralıklı sokağa çıkma yasağı öncesi toplum daha hareketsizdi

Koronavirüs salgını nedeniyle Nisan ayında ilki uygulanan aralıklı sokağa çıkma yasağının toplumsal hareketliliği engellemede ne kadar başarılı olduğu Google ve Apple verileri gösterdi. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Tank ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, verileri yorumladı.

HABER MERKEZİ

Türkiye’de koronavirüs salgınının görülmesi ardından ilki 11 Nisan’da uygulanan ve sadece hafta sonları ile tatil günlerini kapsayan aralıklı sokağa çıkma yasaklarının toplumun hareketliliğini ne ölçüde etkilediğine dair veriler dikkat çekiyor. Google’ın paylaştığı hareketlilik raporlarına göre aralıklı sokağa çıkma yasağı öncesi ve sonrasında yaşanan toplam hareketlilik, bu yasaklardan önceki hareketliliğin üzerinde. Yasak öncesi ve sonrasında özellikle market ve eczanelerdeki hareketlilik büyük ölçüde tırmanıyor.

Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden, pandemi modelleri üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Fatih Tank, kişisel sosyal medya hesabından Google’ın verilerini paylaşarak yorumda bulundu.

Prof. Tank’ın paylaştığı 25 Şubat 2020 ile 16 Mayıs 2020 arasını kapsayan verilerde gruplandırılmış bazı hareketlilik verileri yer alıyor. Bu verilere göre ilki 10 Nisan’da uygulanan aralıklı sokağa çıkma yasakları sonrasında, yasaklar öncesinden daha büyük bir hareketlilik söz konusu olmuş.

Hemen bütün alanlarda yasak öncesi aşamaya göre ciddi bir yükseliş görülürken özellikle market ve eczanelerdeki hareketliliğin tırmanış yaşadığı göze çarpıyor.

Bu verileri yorumlayan Prof. Tank, “Marketlerdeki hareketlilik her kısıtlama öncesi ve sonrasında çok yükseliyor. Sokağa çıkma kısıtlaması yokken bile bu kadar hareketlilik göze çarpmıyor” dedi.

Tank’ın yorumunu kişisel hesabından alıntılayarak paylaşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap da, benzer bir yorum yaparak, “Ankara Üniversitesi'nde pandemi modelleri üzerine çalıştığımız istatistik profesörü Fatih Tank'ın hazırladığı grafik ilginç. Aralıklı sokağa çıkma yasağı sonrası serbest günlerde Mart başından bile daha hareketli oluyoruz. Mart sonu Nisan başında daha az hareketliymişiz” ifadelerini kullandı.

Tank’ın bir diğer paylaşımı ise ise Apple’ın İstanbul’daki araç ve yaya trafiğine dair verileri içeriyor. Apple’ın verilerinde de mart ayında salgın ile birlikte büyük bir düşüş yaşayan araç ve yaya hareketliliği, aralıklı sokağa çıkma yasaklarının ardından ciddi bir yükselişe geçiyor. Ortalama veriler de aralıklı yasaklar öncesine göre daha yüksek.

Prof. Tank’ın Apple verilerine dair yorumu ise, “Hem yaya olarak, hem araçla her sokağa çıkma kısıtlamasında bir öncekine göre daha fazla hareket gözleniyor” oldu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Prof. Şenyiğit'ten toz taşınımı uyarısı: Ciddi kriz oluşabilir İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Kütüphane içinde Aile Sağlığı Merkezi! İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu