Yasaklar Flormar işçilerini yıldırmadı

Flormar işçilerinin direnişi 200’üncü gününü geride bıraktı. İşçiler, “Ne yaparlarsa yapsınlar asla pes etmeyeceğiz” diyor

Kozmetik firması Flormar’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan çoğu kadın 132 işçinin direnişi, 200’üncü gününü geride bıraktı. BirGün’e konuşan işçiler, “Ne yaparlarsa yapsınlar asla pes etmeyeceğiz, sendikalı olarak işimize geri dönene kadar direnmeye devam edeceğiz” diyor.
‘Kaymakamın yasakları bizi yıldıramaz’

Gebze Kaymakamlığı, dört gün önce işçilerin direniş alanında soba yakmasını, çadır kurmasını ve ses aracıyla müzik çalmasını yasaklamıştı. Flormar işçileri bu yasakların kendilerini yıldıramayacağını söylüyor. İşçilerden Ayşe Öztürk, şöyle konuşuyor: “Hava şartları zorluyor, şimdi de soba yakmamızı yasakladılar. Ama biz her şeye rağmen ilk günkü kararlılığımızla direniyoruz. Hiçbirimizde zerre yılgınlık yok. Şunu herkes bilsin ki pes etmeye niyetimiz yok. Haklıyız ve kazanacağız, ne yaparlarsa yapsınlar asla pes etmeyeceğiz.”

‘Bin gün de olsa buradayız’

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şirvan Kırmızıçiçek de Kaymakamlığın yasaklamalarına tepki göstererek, “İşçilerin yasal, anayasal haklarını kullandıkları için işten atılmasından, 200 gündür kapıda beklemelerinden rahatsız olmuyorlar; ama bu soğuk havada soba yakmalarından rahatsız oluyorlar!” diyor. Baskılara boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Kırmızıçiçek, “Değil 200 gün, 1000 gün de olsa biz tüm işçiler sendikalı olarak işlerine geri dönünceye kadar buradayız” ifadelerini kullanıyor.

Bu direnişin yalnızca Flormar işçilerini ilgilendirmediğinin altını çizen Kırmızıçiçek, şöyle devam ediyor: “Eğer biz kazanırsak tüm işçi sınıfı kazanacak. Patronlar sendikalı olan işçileri pervasızca işten atamayacaklarını, atarlarsa kaybedeceklerini görecek. Çevremizde birçok örgütsüz fabrika var. Bu fabrikalarda çalışan işçilerin de gözü burada. Eğer kazanırsak onlar da örgütlenmek için cesaret kazanacak. Farklı işkollarında da olsalar tüm sendikaların bu direnişe bu gözle bakmaları gerekiyor, bu konuda zayıflık olduğunu düşünüyorum.”

Flormar ürünlerine yönelik boykot kampanyasının sürdüğünü de belirten Kırmızıçiçek, tüm emek dostlarına Flormar işçileriyle dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyor.

Yetkiye itiraz davası 29 Aralık'ta görülecek

Flormar patronunun Petrol-İş Sendikası’nın fabrikada toplu sözleşme için yeterli üye sayısına ulaştığını gösteren çoğunluk tespitine karşı açtığı itiraz davası, 29 Aralık’ta görülecek. Öte yandan işten atılan işçilerin açtığı işe iade davaları, 8 ayrı iş mahkemesinde devam ediyor. Davaların bir kısmında şahitler dinlendi, bir kısmında dosya bilirkişi incelemesine gönderildi. Bir grup işçinin açtığı işe iade davası 13 Aralık’ta görülecek.

***

Gripin’de grev 4’üncü gününde

İstanbul Avcılar’daki Gripin İlaç Fabrikası’nda çoğu kadın 83 işçinin başlattığı grev bugün 4’üncü gününde. Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada haziran ayından bu yana süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Sendika enflasyon oranına uygun olarak yüzde 25 zam isterken, patron yüzde 17 zam önerdi. Bunu kabul etmeyen işçiler 28 Kasım’da greve çıktı, ancak İstanbul Valiliği işçilerin çadır kurmasını yasakladı. İşçiler soğuk havaya karşın sloganlar ve halaylarla grevi sürdürüyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!