Yasımız da öfkemiz de büyük

8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla her yıl Taksim'de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü, bu sene de Beyoğlu Kaymakamlığınca yasaklandı. Taksim’e yapılan çağrı nedeniyle tüm sokaklar polis bariyerleriyle kapatıldı. Kararı tanımayan kadınlar yasağa rağmen Beyoğlu sokaklarında toplandı. Engellemelere rağmen toplanan kadınlar, "Hükümet istifa" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Yürüyüşün sona ermesinin ardından alandan ayrılmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Biber gazı ile müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

HABER MERKEZİ

İstanbul Taksim’de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılması planlanan 21’inci Feminist Gece Yürüyüşü’ne izin verilmemesi üzerine kadınlar, Cihangir Katlı Otopark önünde bir araya gelerek, "Hükümet istifa" sloganıyla eyleme başladı.

Taksim’de yasağa rağmen bir araya gelen binlerce kadın, "Hükümet istifa" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Yürüyüşün ardından alandan ayrılmalarına izin verilmeyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenecek olan Feminist Gece Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığınca yasaklandı. Taksim'de ara sokaklar da dahil olmak üzere tüm alanlar polis bariyerleri ile kapatıldı, metro seferleri durduruldu.

"SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kararı tanımayan kadınlar ise hak taleplerini dile getirmek üzere Taksim'de düzenlenecek Feminist Gece Yürüyüşü için toplanmaya başladı.

Cihangir Caddesi'nde toplanmaya başlayan kadınlar,"Bizi engellemek isteyenler bilsin ki biz patriyarkaya, kapitalizme, sırtınızı dayadığınız rant sistemine, heteroseksizme, transfobiye, ırkçılığa, milliyetçiliğe, dini baskıya, sömürüye, yoksullaştırmaya, hapsedilmelere, sınırlara, kuşatmalara, savaşa, erkek-devlet şiddetine karşı isyanımızla sokaklarda olmaya devam edeceğiz" diyor.

Fotoğraf: Twitter / @akandatastekin

Cihangir Caddesi'ne ulaşmak isteyen kadınlar polislerce engelleniyor / Fotoğraf: BirGün

CANLI ANLATIM

22.12 | Polis, barikatları aşmak isteyen kadınlara biber gazı sıktı. Alandan çıkışına izin verilmeyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Pembegül Gökçek

21.34 | Polis, basın açıklamasının ardından alandan ayrılmak isteyen kadınları Cihangir Caddesi'nde ablukaya aldı. Elinde döviz bulunduran kadınların alandan çıkışına izin verilmiyor. Dövizlerle alandan ayrılmak isteyenlere müdahale ediliyor.

21.00 | Feminist Gece Yürüyüşü, okunan basın açıklamasının ardından sona erdi. Kadınlar, ve LGBTİ+'lar, tüm engellemelere rağmen bir arada seslendi: "Öfkeliyiz, yastayız, hayatlarımız değil patriyarka yıkılsın diye buradayız!"

20.12 | Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler anıldı.

Fotoğraf: Twitter / @8MartYuruyus

19.51 | Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim'e gelen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladı. Kaftancıoğlu, "Bütün kadınlara sözümüz olsun ki, bu şekilde kutladığımız son 8 Mart. Seneye 8 Mart'ı hep beraber Taksim Meydanı'nda kutlayacağız" dedi.

19.44: Erkekler tarafından öldürülen kadınlar İpek Er, Çağla Joker, Sevim Naşar, Hande Kader, Özgecan Arslan, Fatma Altınmakas, Ayşe Yılmaz, Ayşe Paşalı, Şule Çet, Pınar Gültekin, Ceren Damar, Gülistan Doku, Meral Şahin ve Azra Gülendam'ın isimleri anılarak "Burada" sloganı atılıyor.



19.36 | Polis, tepkiler üzerine kadınların gruplar halinde geçişine izin vermeye başladı. Kadınlar gruplar halinde Taksim'e yürüyor.

19.24 | İstanbul'da, Cihangir Caddesi'nde toplanmak isteyen kadınları engellemek için merdivenlere polis yığıldı. Kadınlar, polis barikatına "Katilleri durdurun kadınları değil!" sloganıyla tepki gösterdi. Kadınların geçişinin engellenmesi için alana ekip tavsiyesi yapıldı.

Fotoğraf: BirGün

19.16 | Karaköy'de Taksim Meydanı'na yürüyen kadınlar polis tarafından engellendi. Polis barikatlarıyla Boğazkesen Caddesi'nde geçişlere izin verilmiyor.

Fotoğraf: BirGün

Yasak kararını tanımayan kadınlar, Beyoğlu'nun çeşitli bölgelerinde toplanmaya devam ediyor.

18.00 | Polisler, Karaköy-Eminönü gibi semtlerden Taksim'e çıkmak isteyen yurttaşlara E-Devlet üzerinden ikematgâh bilgilerini göstermelerini istiyor. Aksi takdirde kadınların geçişine izin verilmiyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cin şişeden çıktı bir kere! Bu pazarda her şey kadınların Murat Göğebakan'ın eski eşi Sema Bekmez'in ölüm nedeni belli oldu Son 1 günde iki kadını evli olduğu erkekler öldürdü Siz misiniz tek adamın kararına itiraz eden?