Yine kara tablo

Mustafa M. BİLDİRCİN

Türkiye, hemen her yıl olduğu gibi 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne de kara bir tabloyla adım attı. Nisan ayında hâkim karşısına çıkan gazeteci sayısı 50 oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, nisanda yaşanan basın özgürlüğü ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre yalnızca nisan ayında onlarca gazeteci haberlerini ve yorumlarını hâkim karşısında savunmak zorunda kaldı. Çakırözer, basın özgürlüğüne ilişkin kara tabloya dikkat çekerek, “Bağımsız gazetecilik yapan televizyonlara da RTÜK ceza yağdırdı” dedi.


Çakırözer, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen 27 Nisan 2021 tarihli genelgesinin de ilk günden itibaren basın özgürlüğünü kısıtladığına vurgu yaptı. 1 Mayıs’ta açıklama yapmak isteyenlere yönelik polisin orantısız müdahalesini görüntülemek isteyen basın mensuplarının engellendiğini kaydedildi. Nisanda onlarca gazeteci hakim karşısına çıktı. Bu isimler arasında olan karikatürist Nuri Kurtcebe iki yıl, Erol Mütercimler ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ve gazeteci Mustafa Hoş yazıları ve paylaşımları nedeniyle ifadeye çağrılırken BirGün spor editörü Eren Tutel’e Türkiye Wushu Federasyonu hakkındaki haberleri, gazeteci Cihan Ölmez’e ise 6 yıl önceki sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı. Altı gazeteci gözaltına alınırken iki gazeteci fiziksel müdahale ile karşı karşıya kaldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ay içinde BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri ve bu gazetelerin yazarlarını hedef alan paylaşımlarda bulundu. RTÜK bağımsız gazetecilik yapan televizyon kuruluşlarına ceza yağdırdı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
“Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Implant vidası beyne saplanmadı 33 yaşındaki eski oyuncu Batuhan Berkay Göksu hayatını kaybetti İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Nagehan Alçı, Rasim Ozan Kütahyalı ile evliliğinin neden bittiğini açıkladı