Atatürk’ün söylemediği meşhur sözleri

1970 yılında Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanıydım. Bir sabah Sıhhiye Kampüsünün her tarafını, Hacettepe Dev-Genç’in pankartlarla donattığını gördüm. Geceden....

1970 yılında Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanıydım. Bir sabah Sıhhiye Kampüsünün her tarafını, Hacettepe Dev-Genç’in pankartlarla donattığını gördüm. Geceden her tarafa asmışlardı.

Her pankartta bir özlü söz, altında “Mustafa Kemal Atatürk” yazılı idi. Okuduğum sözler bana yabancı gelmiyordu ama bunu Atatürk’ün nerede ve ne vesile ile söylediğini bir türlü hatırlayamıyordum.

Dev-Genç yönetiminden arkadaşım -rahmetli- Ahmet Kunt’u çağırdım. Bu sözleri nereden bulduklarını sordum. “Abi” dedi; “Bu sözlerin hepsi Lenin’in ama biz mahsus Mustafa Kemal Atatürk yazdık. Böyle yazınca üniversite yönetimi pankartları kaldırmıyor” dedi.

Benim rahmetli arkadaşımın yaptığı çok masum bir hilecikti. Asıl büyük hileyi Atatürk’ün ağzından vecize uyduranlar yapmışlardı.

Geçen gün bir arkadaşımla konuşurken bu olay aklıma geldi. Ben de, Atatürk’ün söylemediği en meşhur sözleri size bir hatırlatayım dedim.

1. “Komünizm her görüldüğü yerde ezilmelidir”: Bu meşhur söz 60’lı yıllarda, Ankara’nın Cemal Gürsel Meydanı’nda ışıklı bir panoda yazılı idi. Ankara Belediyesi oraya kondurmuştu.

Yazar Çetin Altan bu lafın peşine düştü. Bir kitabın kenarına Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış orijinal yazıyı buldu. İsviçre’ye gönderdi. Kaligrafik inceleme yapıldı. Yazının Atatürk’e ait olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine o dönemden kalan siyasetçiler, bu yazıyı Atatürk’ün yazısını taklit eden -şimdi ismini hatırlamadığım- birisinin yapmış olduğunu itiraf ettiler. Böylece bu meşhur söz tedavülden kalktı. Cemal Gürsel meydanındaki pano da benim de katıldığım bir öğrenci yürüyüşü sırasında atılan çok isabetli taşlarla imha edildi.

2. “İstikbal göklerdedir”: Atatürk’ün bu sözü söylediğine dair hiçbir kanıt yoktur. Zaten daha sonraları meraklılar, bu lafın bir İtalyan gökbilimcisi tarafından söylendiğini de buldular. Bu da Atatürk’ün söylemediği en meşhur sözler arasında yerini aldı.

3. “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim”: Bu lafın da Atatürk tarafından söylenmiş olamayacağı değerli ağabeyim Timur Erkman iddia ediyor; ben de inanıyorum.

Ne yani koca Atatürk, “ben sporcunun aptal, hantal ve ahlaksızını severim” mi diyecekti? Böyle birine sporcu denir mi? Aksi söylenemeyecek bir tanımlamayı yapmak Atatürk gibi dahi bir insana yaraşır mı?

4. “Türk şoförü en asil duygunun insanıdır”: Böyle laf olur mu yahu? Ne anlama geldiğini bir anlayan olursa bana da açıklasın.

Çağının en önemli hatiplerinden biri olan Atatürk böyle laf söyler mi?

Siz de bir düşünün bakalım. Belki O’nun söylemediği, en meşhur sözlerden bir kaçını da sizler bulursunuz.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? İşe yeni girdim hasta olduğumda ne yapacağım? ‘Öldü’ denilen itirafçı, 8 ay önce Jandarma’da memurmuş Diyanet’ten hadisli 1 Mayıs mesajı Türban neyi örtüyor?