Cannes 2023 Merve Dizdar En İyi Kadın: Oyuncu Dizdar ödülünü boyun eğmeyen kadınlara ithaf etti

Oyuncu Merve Dizdar, 76. Cannes Film Festivali'nde yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne değer görüldü. Dizdar'ın kadın haklarını savunan ödül konuşmasına tebrik mesajları yağdı.

Vecdi SAYAR

Cumartesi akşamı sonuçlanan 76. Cannes Film Festivali sinemamıza önemli bir ödül getirdi. Festivalin Uluslararası Yarışma bölümüne seçilen 21 filmden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filminin başrollerinden birini üstlenen Merve Dizdar, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Gerçekten de bu ödülü hak eden bir performans sergileyen Dizdar’ın bu ödülü kazanabileceğini geçen hafta yazmıştım. Kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören HÜDAPAR’ın AKP şemsiyesi altında TBMM’ye girdiği bir ortamda ve tam da Cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gece önce gerçekleşen törende Dizdar’ın ödülü alırken yaptığı konuşma son derece anlamlıydı. “Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeylerle varoluşu için mücadele eden ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim, ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nurayların dünyasını ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” diyerek tüm dünyaya çağdaş kadınımızın çığlığını iletiyordu Dizdar. Doğru zamanda, doğru yerde verdiği bu güzel mesajla ülkemizin onurunu kurtarıyordu desek yeridir.       

Geçen yılın Altın Palmiyeli yönetmeni Ruben Öslund’un başkanlığındaki Jüri’nin bu güzel kararını alkışlarken diğer ödüllerde de yanılmadığını söyleyebiliriz. En İyi Film - Altın Palmiye ödülüne değer görülen “Bir Düşüşün Anatomisi” Fransız yönetmen Justine Triet’nin imzasını taşıyor. Böylelikle son üç yılda iki Fransız kadın yönetmen En İyi Film ödülü kazanmış oluyor (2021’de Julia Ducournau’nun “Titane”ı kazanmıştı Altın Palmiye’yi). Kocasını öldürmekle suçlanan bir kadının öyküsünü anlatan ve büyük bölümü mahkeme salonunda geçen “Bir Düşüşün Anatomisi” son derece yalın bir anlatımla etkili olmayı başarıyor. Başrolü üstlenen Alman sinemasının usta oyuncusu Sandra Hüller, Merve Dizdar’ın en büyük rakibi idi; neyse ki Jüri de bizim gibi düşünmüş… Diğer ödüllere gelince, Jüri Büyük Ödülü İngiliz yönetmen Jonathan Glazer’in “Zone of Interest” filmine giderken, Aki Kaurismaki’nin “Düşen Yapraklar”ı Jüri Ödülü’nü kazandı. Vietnam asıllı Fransız yönetmen Tran Anh-Hung “Pot-au-feu” filmi ile En İyi Yönetmen, Wim Wenders’in “Mükemmel Günler“ filminin Japon oyuncusu Koji Yakusho En İyi Erkek Oyuncu, Japon yönetmen Kore-Eda Hirokazu’nun ”Canavar” filminin yazarı Sakamoto Yuji En İyi Senaryo ödüllerinin sahibi oldu. Sinemamıza yeni bir Altın Palmiye kazandıran Dizdar’ı, her zaman iyi bir oyuncu yönetmeni olan Ceylan’ı ve tüm ekibi kutluyoruz.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ GERİ GETİRECEĞİZ

76. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar'a sosyal medyadan tebrik mesajları yağdı. Siyaset ve sanat dünyasından isimler Dizdar’ın kadın hakları temasıyla öne çıkan konuşmasına istinaden İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaptı. Mesajlardan bazıları şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Merve Dizdar'ı yürekten kutluyorum. "Türkiye’de hak ettiğii güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara" bugün hep birlikte demokrasiyi armağan edeceğiz.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Ne güzel haber. Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Merve Dizdar'ı tebrik ediyorum.

Oyuncu Tilbe Saran: Ne büyük bir başarı ve gurur! Yaşa Merve! Senin gibi güçlü kadınlar #İstanbulSözlesmesi’ni geri getirecek!

Komedyen Cem Yılmaz: Başarıların, mutluluğun daim olsun.. Merve Dizdar Cannes 2023 en iyi kadın oyuncu ödülünün sahibi oldu.

Yönetmen Özcan Alper: Bu güzel ödülü alan, Merve'nin dediği gibi, her türlü baskıya rağmen, sokakları asla terk etmeyen, her daim umudu büyüten kız kardeşlerimiz, kızlarımız ve geleceğimiz için... Yarın güzel bir gün ola… Tebrikler.

Merve Dizdar'ın, ödülün kendisine verildiğini öğrendiği anlar ise sosyal medyanın gündemine oturdu. Adının söylenmesiyle şaşkınlık yaşayan Dizdar'ın o anlarına ait videoyu alıntılayan Demet Evgar, "Bu sahneyi defalarca seyredebilirim" ifadelerini kullandı.

DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

Dizdar’ın başarısı Türkiye’de olduğu gibi dünya basınında da geniş yer buldu. Dünya basını Dizdar’ın “Tüm kız kardeşlerim ve Türkiye'de hak etttiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum" dediği konuşmasını öne çıkardı.

Le Monde gazetesi, En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olan Merve Dizdar’ın konuşmasında “var olma mücadelesi veren” karakterine saygı duruşunda bulunduğunu aktardı.

France 24, Dizdar’ın konuşmasında karakteriyle ilgili “Ülkenin bu bölgesinde bir kadın olmanın nasıl olduğunu anlayabiliyorum” dediğini aktararak Dizdar’ın Kuru Otlar Üstüne filminde canlandırdığı karakterin bu yılın ödül sezonuna damga vuran güçlü kadın karakterleden olduğunu aktardı.

The Guardian gazetesinde Cannes Film Festivali sonrası yayımlanan analizde, Nuray karakteriyle Dizdar’ın Kuru Otlar Üstüne filmine “belirgin bir sertlik” kattığı belirtildi. Analizde, Dizdar’ın karakteriyle ilgili şu ifadeler yer aldı: “Etrafını saran erkek dünyasına ve onunla ilgileniyor gibi görünen erkeklere karşı bir tür yaralı zekâ ve kurnaz bir şüphecilik yayıyor.”

DİZDAR’IN KONUŞMASI AKP’Yİ RAHATSIZ ETTİ

Dizdar'ın başarısı yurttaşlar tarafından tebrik edilirken; muhalif kanallara kestiği cezalarla gündemden düşmeyen ve AKP'nin 'arka bahçesi' haline gelen RTÜK ise Dizdar'ı tebrik etmek yerine hedef aldı. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Twitter'dan skandal bir paylaşıma imza attı. Uslu, "Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra da bu ülkenin tüm vatandaşlarından aldığın ödül için tebrik bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanın aldığı ödülün de tebrik edilesi bir yanı yoktur" ifadelerini kullandı.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Emre Cemil Ayvalı da Merve Dizdar'ın ödül konuşmasından rahatsız oldu. Ayvalı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla hedef gösterdiği Dizdar hakkında, "Batı’nın Ezik Kölelerinden biri daha" dedi. Ayvalı, "Eline tutuşturulan kağıdı titreyerek okuyacak kadar ezik, kendi ülkesini kölesi olduğu zihniyete peşkeş çekecek kadar kompleksli…" ifadelerini kullandı.

Dizdar birçok isim tarafından takdir edilirken AKP'li Ayvalı tarafından "Fransa’da saraylarda ağırlanan PKK’lılardan farkı sektöründen ibaret. Merve Dizdar budur." ifadeleriyle nefret söylemine maruz kaldı.

LM TÜRKİYE'DE 12 TEMMUZ'DA VİZYONA GİRECEK

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi, 12 Temmuz’da sinemalarda vizyona giriyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Cem Küçük köşeyi döndü İmamoğlu, Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak yanıt verdi: Sözde vicdani çıkışlarına itibar etmiyoruz Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Özgür Özel'den 'Erdoğan görüşmesi' hakkında açıklama İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası!