Kararın çıktığı görüşmeden ayrıntılar: Somut delil tartışması

YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yönelik geçmiş kararlarına ve yerleşik kurallara aykırılık taşıyan seçim iptali kararına, sandık başkanı ve sandık görevlisi memur olmayan sandıklarda oy kullanan seçmen sayısının iki aday arasındaki farktan fazla olması dayanak oluşturdu. Oy çokluğuyla alınan seçim iptali kararına, 225 sandık başkanı ile 3 bin 500 dolayındaki sandık kurulu üyesinin devlet […]

YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yönelik geçmiş kararlarına ve yerleşik kurallara aykırılık taşıyan seçim iptali kararına, sandık başkanı ve sandık görevlisi memur olmayan sandıklarda oy kullanan seçmen sayısının iki aday arasındaki farktan fazla olması dayanak oluşturdu.

Oy çokluğuyla alınan seçim iptali kararına, 225 sandık başkanı ile 3 bin 500 dolayındaki sandık kurulu üyesinin devlet memuru olmaması gerekçelendirildi. AKP’nin başvurusunun kabulü yönünde oy kullanan üyelerin tartışmalı sandıklarda kayıtlı seçmenlerin, İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu ile en yakın rakibi Binali Yıldırım arasındaki 13 bin 729 oyluk farkın yaklaşık beş katı olduğunu ve bunun da sonucu etkileyeceği görüşünü dillendirdiği öğrenildi.

TARTIŞMALI TOPLANTI

YSK’nin kritik kararı öncesinde kurulun siyasi parti temsilcileri ile zaman zaman YSK hâkimlerinin de dahil olduğu tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, AKP’nin YSK temsilcisi Recep Özel, kısıtlı seçmen, taşıma seçmen ve KHK’li seçmene yönelik çeşitli sunumlar yaptıktan sonra sözü sandık kurulu görevlilerine getirerek, “Düşünebiliyor musunuz? FETÖ’cü birisinin baldızı sandık kurulu başkanı. Bu nasıl kabul edilebilir?” diye sordu. Bunun üzerine söz alan CHP’nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu ise Özel’in tüm “iptal gerekçeleri”ne yönelik karşı tezlerini sunduktan sonra, “Siz, FETÖ’cülerin kardeşlerini büyükelçi olarak atıyorsunuz. Bunu nasıl açıklayacaksınız?” diye sordu.

Ardından YSK’nin “Seçimlerin iptal edilmesi” talebine ret yanıtını veren dört hâkiminden biri söz alarak AKP’li Özel’e, “Siz sandıklarda organize bir usulsüzlükten bahsediyorsunuz. Bunu diyebilmeniz için bir çete işi olması lazım. Birilerine çıkar sağlaması lazım. Ancak ne tip bir usulsüzlük var? Kimlere çıkar sağlıyor? Somut deliliniz yok. Sandıklara yapılan atamaların gizli bir el tarafından yapıldığına ilişkin delil yok. Usule aykırı bir atama yok. Üstelik ‘sonuca etki eder’ dediğiniz 19 bin kişilik sandık kurulu atamasının yapıldığı sandıklarda da partiniz önde” dedi. Özel, YSK üyesinin bu ifadelerine yanıt vermedi.

Bu tartışmaların ardından yapılan oylamada, YSK Başkanı Sadi Güven ile üyeler Kürşat Hamurcu, Yunus Aykın ve Cengiz Topaktaş’ın muhalif kaldığı iptal kararı, Başkanvekili Erhan Çiftçi, üyeler Muharrem Akkaya, İlhan Hanağası, Faruk Kaymak, Refik Eğri, Nakiddin Buğday ve Zeki Yiğit’in kabul oylarıyla alındı.

HUKUK DIŞINA ÇIKILDI

YSK’nin kararının şok edici olduğunu ifade eden İyi Parti YSK Temsilcisi Aylin Özgül, hukuk kurallarının dışına çıkıldığını ifade etti. Özgül, “2 Mart günü itiraz aşaması sona eren bir hükümden dolayı seçimleri iptal ettiler. Bunu nasıl kabul edebiliriz? Ellerinden gelen tüm imkânları kullanmışlar fakat buna rağmen başvuru reddedilmeliydi” şeklinde konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak İmamoğlu CB, Konya CHP