ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri: Saç düzleştirici kimyasallar, yüksek rahim kanseri riskiyle ilişkili

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından 11 yılda 33 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırma, saç düzleştirici kimyasal maddeler ile rahim kanseri arasında ilişki bulunduğu sonucuna vardı.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) yeni yayımlanan araştırmasına göre saç düzleştirici kimyasalları kullanan kadınlar, bu ürünleri kullandığını bildirmeyen kadınlara göre daha yüksek rahim kanseri riskiyle karşı karşıya.

Araştırmaya yaklaşık 11 yıl takip edilen 35-74 yaşlarındaki 33 bin 497 ABD'li kadın katıldı ve söz konusu sürede 378 rahim kanseri vakası teşhis edildi.

Pazartesi günü Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlanan araştırmada araştırmacılar, saç düzleştirici ürünleri sık (önceki yılda dört kereden fazla) kullandığını bildiren kadınların, bu ürünleri kullanmayanlara göre rahim kanserine yakalanma olasılığının iki kattan fazla olduğunu belirledi.

NIEHS Çevre ve Kanser Epidemiyolojisi grubu başkanı ve yeni çalışmanın yazarı Alexandra White, “Saç düzleştirici kullanmayan kadınların %1,64'ünün 70 yaşına kadar rahim kanserine yakalanacağını tahmin ettik; ancak sık kullanıcılar için bu risk %4,05'e kadar çıkıyor. Bu ikiye katlanma oranı endişe verici. Bununla birlikte, bu bilgiyi bağlam içine koymak önemlidir - rahim kanseri nispeten nadir görülen bir kanser türüdür” dedi.

Araştırmacılar, kadınların saç boyaları, ağartıcılar, aydınlatıcılar veya perma gibi kullandıklarını bildirdiği diğer saç ürünleri için rahim kanseri ile hiçbir ilişki bulamadılar.

NIH'nin verdiği bilgilere göre rahim kanseri, ABD'de tüm yeni kanser vakalarının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor ancak bu kanser türünün, 2022'de tahmini 65 bin 950 yeni vaka ile kadın üreme sisteminde en çok görülen kanser olduğu belirtiliyor.

(Ajans Bizim)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Cin şişeden çıktı bir kere!