Afşin'e yeni termik santral

Mahir Bağış

Maraş'ın Afşin ilçesinde 1984’te kurulan Afşin-Elbistan A Termik Santralı ve 2006’da kurulan Afşin-Elbistan B Termik Santralı filtresiz bacalarıyla bölgeyi zehirlerken Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla üçüncü santral yapımı için acele kamulaştırma kararı alındı.

1,800 MW kurulu güce sahip Afşin C Termik Santralı, Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı Projesi hakkında yürütülen Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) raporunun iptal edildiği duyurulurken yeni bir rapor hazırlanmadan bu alanla ilgili kamulaştırma kararlarına imza atıldı.
EÜAŞ’ın, Afşin'e bağlı Altunelma Mahallesi’ne kurulması planlanan ve her biri 600 MWe gücünde üç üniteden oluşacak toplam bin 800 MWe kurulu güce sahip Afşin C Termik Santralı ve yan üniteleri ile Hurman Nehrinin derivasyonu işi kapsamındaki acele kamulaştırma kararı, Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

BÖLGE HALKI TEPKİLİ

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sürdüren bölge sakinleri termik santralların artışından kaynaklı tarım üretiminin devam edememe tehlikesi yaşadığını vurgulayan CHP Milletvekili Ali Öztunç, “Bölge halkı defalarca tepkisini gösterdi. Zaten faal durumdaki iki termik santral bölgeye yeterince zarar vermişti ve insanlar bölgeden uzaklaşmaya başlamıştı. Üçüncü santralın kurulmaması için uzun süredir mücadele içerisindeyiz. ÇED raporu çıkmadan böyle bir karar almaları halkın sağlığını düşünmedikleri ve hatta iyi niyetli olmadıklarını gösteriyor” dedi.

ÖLÜM SAÇAN SANTRAL MAHALLEYİ BOŞALTTI

Afşin-Elbistan A Termik Santralı'nın bulunduğu Çoğulhan Mahallesi'nin sakinleri taşınmak istiyor. Çelikler Holding’e satılan santral adeta zehir saçarken, baca gazı arıtma tesisi olmayan, kül tutucu filtrelerinin arızalı olduğu santralden etkilenen mahalle sakinleri evlerini bırakıp göç etmeye başladı. Kendi oğlu da kanserden ölen Muhtar Kadir Sönmez 18 Aralık’ta DHA’ya yaptığı açıklamada, bir zamanlar 10 bini bulan mahalle nüfusunun santral nedeniyle bin 100'e kadar düştüğünü belirterek, "İmkanı olan gitti, imkanı olmayan kaldı. Mahallenin taşınmasını istiyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinden olan ancak bir süre önce ilçe merkezine taşınan Yusuf Korkmaz ise santralden dolayı kanser hastalığının arttığını söyledi. İki santrale sahip olduklarını ancak mahallenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirten Korkmaz, "Kanserden, hastalıktan ölenin haddi hesabı yok. Ankara'ya gitsen 'Elbistan'dan mı geliyorsun?' diyorlar doktorlar. Niye, kanser oluyor. Evi mecbur taşıdım. İki katlı evim, arazim, traktörüm var, hepsini bırakıp gittik. Ne yapalım, ölelim mi?" dedi. Bir diğer mahalle sakini Nurettin Doğan ise birçok yakınını kansere kurban verdiğini söyledi. Bunun da en büyük nedeninin A Termik Santrali olduğunu belirten Doğan, "Ben 2 tane ağabeyimi kanserden kaybettim. Amcamın oğlunu ve yeğenimi de kaybettim. Ağabeyimin biri şu anda tüple yaşam mücadelesi veriyor. Bu külün bize yüzde 100 zararı var. Dışarıya çamaşır seremiyoruz" diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Araziye yol açmak için sit alanındaki ağaçlar kesildi Koronavirüsü fırsat bilen Sinan Çetin, Büyükada'daki villasının yanına duvar ördü Dinamitler patlıyor tehlike büyüyor Ormana iki hançer daha