AKP döneminde açlık artıyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Salgından sonra tüm dünya tarımın önemini anladı. AKP ve Saray rejiminin izlediği neoliberal, uluslararası tekelci politikalar ise ülkemizi ithalatçı yaptı” dedi.

BirGün/ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yayın organı Millet Dergisi’nin Türkiye’de tarımın durumuna ayırdığı özel sayısına yazdığı başyazıda, sadece 2020 yılında 130 milyon insanın koronavirüs salgını nedeniyle açlıkla karşı karşıya kalacağını ifade etti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Çiftçimiz desteklendiğinde, halkımızın gıda ihtiyacının yanında dünyadaki dezavantajlı toplulukları da doyuracak ve de önemli bir dışsatımcı ülke olacak bir üretim yapacağını biliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm dünyanın tarımsal üretim sürecinin önemini kavradığını ancak AKP iktidarı nedeniyle Türkiye’nin tarım ülkesi olma pozisyonunu hızla terk ettiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu’nun “Cumhuriyet Türkiye’sinde ekonominin lokomotifi olan tarım sektörü, her geçen gün ülkemizde kan kaybederken gelişmiş ülkelerde stratejik bir sektör olma özelliğindedir” dediği yazısı özetle şöyle:

“Dünya; COVID-19 pandemisi ile gıda egemenliği, gıda güvenliği ve buna bağlı olarak da tarımın toplumlar için hayati önemde olduğunun tekrar farkına vardı. Birleşmiş Milletler Dünya ve Gıda Örgütüne göre dünyada 690 milyon insan açlıkla mücadele etmektedir. Sadece 2020 yılında 130 milyon insanın, COVID-19 salgınından dolayı açlıkla karşı karşıya kalacağı ifade edilmektedir. Ülkemizde de yaşanan salgın, küresel ısınma ve iklim değişikliği, su kaynaklarının plansız kullanımı, artan nüfus, amaç dışı toprak kullanımı ve gelir eşitsizliği gibi nedenlerden dolayı, insanların yeterli ve dengeli gıdaya ulaşması her geçen gün zorlaşmaktadır. AKP ve Saray rejiminin izlediği neoliberal, uluslararası tekelci politikalar sonucu, tarımda ülkemizi net ithalatçı bir konuma gelmiştir.”

ÇİFTÇİ TARIMDAN KOPTU

“Bunun sonucu çiftçi tarımdan kopmakta, gençler tarım dışı alanlara yönelmekte, tarım toprakları atıl kalmakta, kırsal boşalmakta ve dışa bağımlı bir tarımsal yapı ortaya çıkmaktadır. Cumhuriyet’in kuruluşunda, kalkınmanın temeli ve lokomotifi olan tarımın ve kırsal yaşamın bu noktada olmasını kabullenemiyoruz.

Ülkemiz coğrafyasının dört mevsim iklimi, verimli toprağı ile halkının gıda egemenliğini, gıda güvenliğini sağlayacak, tarımsal üretimi yapacak, çiftçisinin yaşam koşullarını iyileştirecek her türlü olanaklara sahip olduğuna inanıyoruz. Bu inançla akıl ve bilimin yolunda, emeğini ve alın terini ortaya koyan çiftçimiz desteklendiğinde, halkımızın gıda ihtiyacının yanında dünyadaki dezavantajlı toplulukları da doyuracak ve de önemli bir dışsatımcı ülke olacak bir tarımsal üretim yapacağını biliyoruz. CHP iktidarında çiftçilerimiz alın terinin karşılığını alacak ve hiç kimse yatağa aç girmeyecek. Yeniden diyoruz ki Türkiye’nin gerçek efendisi üretici olan çiftçilerimizdir.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Bina yan yattı, boya yapacaklar CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Yedek oyuncu profiline döndü