Alkışlı protesto hayatlarını bitirdi

TMMM Genel Kurulu'nda bugün öğrenci affı görülürken, İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) kendilerini izleyen sivil polisleri alkış çalarak protesto eden öğrencilerden 16'sı "YÖK Personeline Hakaret ettikleri" gerekçesiyle okuldan atıldı.

Ulaş TOSUN/İSTANBUL

TMMM Genel Kurulu'nda bugün öğrenci affı görülürken, İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) kendilerini izleyen sivil polisleri alkış çalarak protesto eden öğrencilerden 16'sı "YÖK Personeline Hakaret ettikleri" gerekçesiyle okuldan atıldı.

İÜ'de 22 Aralık 2004'te "Hayata Dönüş Operasyonu"nu protesto eylemi sırasında, etkinliği izliyen ve bir sivil polisi alkışlarla protesto eden öğrencilerden 16'sı dün okullarına gittiklerinde, fakülteye sokulmadı. Nedenini araştıran öğrenciler, söz konusu eylem sırasında alkışlı protestoyla sivil polise hakaret olduğunu öğrendiler. Bunun üzerine bir araya gelen öğrenciler, Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak, okuldan atılmalarını protesto ettiler. Haklarında açılan soruşturmadan habersiz olduklarını ve bu konuda savunmalarının dahi alınmadığını belirten öğrenciler, soruşturmanın resmi tatil döneminde gerçekleştirildiğini bu nedenle kendilerine tebligat da yapılmadığını ifade ettiler.

ÖĞRENCİLERDEN AĞIR İDDİA

Soruşturma sonucu okula atılan öğrencilerden Hukuk Fakültesi öğrencisi Özgür Aytaç, şu iddialarda bulundu: "Sınıf arkadaşım Tamer Doğan'la bana soruşturma tarihinden bir gün önce telefon ederek Siyasal Bilgiler Fakültesinde ifade vermemiz gerektiği söylendi. Bu resmi bir tebligat değildi önce arkadaşların şakası sandık. Ertesi gün söylenen yere ifade vermeye gittiğimizde hocalar kendilerini tanıtma ihtiyacı bile duymadan bize arkadaşlarımızın örgüt üyesi oldukları yönünde ifade vermemiz halinde okuldan atılmamıza engel olacaklarını söylediler. İstedikleri ifadeyi vermedik onlarda dediklerini yapıp bizi okuldan attılar."

'O GÜN OKULDA YOKTUM'

Savunma hakkını kullanamayan 14 öğrenci ise okul yönetimine dava açaçaklarını söyledi. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Serpil Ocak, "Ben YÖk Personeline hakaret etmediğim gibi olay günü o fakültede de yoktum. İşte rektörlük sivil polisten isim istemiş. O da gözüne çarpan bir çok kişinin ismini vermiş. Bende onlardan biriyim bu sebepten okuldan atıldım."

NEDEN GÖREVLİYE HAKARET

İstanbul Üniversite Öğretim Üyelerinden Soruşturma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Birsen Ersel'in imzası bulunan soruşturma yazısında şöyle denildi: "İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hakkınızda 22.12. 2004 tarihinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Binası içinde ve koridorlarında meydana geldiği ve iştirak ettiğiniz ileri sürülen olayla ilgili Yükseköğretim Kurumlarının Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin iddia konusu eylemlere uyan 9/a (Yükseköeritim Kurumu Görevlilerine hakaret etmek ve sataşmada bulunmak), 10b (Yükseköğretim Kurumlarının ideolojik ve siyasi amaçlarla huzur, sükun, ve çalışma düzenini bozmak, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılmak, bu amalara yönelik eylemleri tahrik etmek),10/c ( Yükseköğretim Kurumlarınada siyasi ve ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerin bulundurmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurum binalarına asmak, sözlü veya ideolojik propaganda yapmak) ve 10e (Kanun dışı kuruluşlar adına faliyet yapmak) madde ve hükümleri kapsamına giren olayalar nedeniyle disiplin soruşturması açılmıştır."

REKTÖR'ÜN YAZISI

Yeni Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak'ın Üniversite Güvenlik Amirliği'ne gönderdiği yazıda da, söz konusu öğrencilerin, üniversitede operasyonda ölen tutukluların resimleri ile çeşitli pankart ve döviz astıkları iddia edilerek, "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 10. maddesinin b-c bentleri uyarınca 'Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma' disiplin cezası verilmesi Üniversitemiz Disiplin Kurulunun 07.03.2005 tarihli ve 2005/1 sayılı toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir." denildi. Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
‘Öldü’ denilen itirafçı, 8 ay önce Jandarma’da memurmuş Diyanet’ten hadisli 1 Mayıs mesajı Türban neyi örtüyor? BUGÜN BENİM, YARIN SENİN, HİÇBİR ZAMAN KİMSENİN:Küçük Asya incisi Sinasos -2 Eğitim Bakanlığı Müsteşarı'nın kızına YGS'de VIP torpili!