Araştırma: Yeni varyantlar, daha önce Covid-19 geçirenlerde gelişen T hücrelerinden kaçamıyor

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre yeni varyantlar, daha önce Covid-19 geçirenlerde gelişen T hücrelerinden kaçamıyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsünden araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, SARS-CoV-2'ye karşı gelişen bağışıklık cevabındaki temel bir unsur olan CD8+ T hücresinin gelişen varyantlara karşı etkili olduğu bulundu.

Araştırma kapsamında yeni varyantların ortaya çıkmasından önce Covid-19 hastalığına yakalanıp iyileşen 30 kişiden alınan kan örnekleri analiz edildi. Orjinal Covid-19 hastalığı geçirenlerin kanlarındaki CD8+ T hücrelerinin, İngiltere (B.1.1.7), Güney Afrika (B.1.351) ve Brezilya (B.1.1.248) varyantlarını hala tanıyıp tanıyamadığı incelendi.

Her bir varyantın spike protein bölgesindeki mutasyonlar nedeniyle T hücreleri ve nötralize antikorlar virüsü daha az tanıyabiliyor. SARS-CoV-2'ye karşı bağışıklık kazanmak için gerekli antikor ve T hücre kompozisyon ve miktarı hakkındaki detaylar hala bilinmemekle birlikte, bilim insanları bağışıklık için hem antikor hem de T hücrelerinden güçlü ve kapsamlı cevap gerektiğini varsayıyor.

CD8+ T HÜCRELERİ VARYANTLARDAKİ NEREDEYSE TÜM MUTASYONLARI TANIYOR

CD8+ T hücreleri ise enfekte hücrelerin yüzeyindeki virüs protein parçalarını tanıyıp bu hücreleri öldürerek enfeksiyonu sınırlıyor.

Araşırma ekibi; iyileşen Covid-19 hastaları üzerinde yapılan çalışmada, SARS-CoV-2'ye özel CD8+ T hücre cevabının, incelenen varyantlardaki neredeyse tüm mutasyonları tanıyabildiği ve büyük oranda bozulmadan kaldığını tespit etti.

Daha geniş araştırmaların yapılması gerekmekle birlikte, araşırmacılar; ortaya koydukları bulguların, orjinal virüsten kaynaklı hastalıktan iyileşen bireylerde ve muhtemelen aşılananlarda oluşan T hücre cevabının bu üç varyantta bulunan mutasyonlardan büyük oranda etkilenmediği ve ortaya çıkan varyantlara karşı koruma sağlayacağını gösterdigine dikkat çekti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Hayvan yardımıyla Mars’ta tarım olası Holografik bir evrende miyiz? Furkan Öztürk ve başarısı Erteleme hastalığımız Dünyada yaşam nasıl başladı: Genç bilim insanı Furkan Öztürk’ten ‘çığır açıcı keşif’