Bakan Nebati'den 'Kur Korumalı Mevduat' savunması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, muhalefetin 'servet transferi' yapıldığını belirterek eleştirilerde bulunduğu Kur Korumalı Mevduat ile ilgili "Ekonomimize çok önemli katkı sağlayan bir enstrümandır" savunmasını yaptı. Nebati ayrıca, "Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum" ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat (KKM) "sisteminin ekonomiye çok önemli katkı sağlayan bir enstrüman" olduğunu iddia etti. KKM'ye yönelik eleştirilerde bulunanları hedef alan Nebati, "Haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum" dedi.

KKM'lerin faiz getirisi TL’nin değer kaybından daha az ise aradaki farkı Hazine ve Merkez Bankası karşılıyor. Bütçe verilerine göre Kur Korumalı Mevduat'ın Hazine'ye maliyeti 2022’nin ilk yarısında 37,2 milyar oldu. Ancak döviz mevduatı üzerinden sisteme geçen fonlar için TCMB tarafından karşılanan maliyet açıklanmadığından, toplam maliyet bilinmiyor.

Öte yandan muhalefetin Kur Korumalı Mevduat için iktidara yönelik tepkileri sürüyor. Son olarak CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta Erzurum'da düzenlediği partisinin grup toplantısında "'Kur Korumalı Mevduat, ekonominin kalbine yerleştirilmiş bombadır' diyorlar. Bomba değil atom bombası" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Kur Korumalı Mevduat sahiplerine, yani bir avuç kişiye sesleniyorum: Bizim iktidarımızda sadece ve sadece faizi alacaklar. Öyle döviz garantisi falan yok! Türkiye sömürge bir ülke değil, birilerinin sömürge alanı da değil" diyerek tepki göstermişti.

BirGün yazarı Bahadır Özgür de, "AKP'nin Kur Korumalı Mevduat ile nasıl ciddi bir servet transferi yaptığının somut örneği"ni belgeyle anlatmış ve Kur Korumalı Mevduat sistemi yeniden gündeme gelmişti.

Hazine ve Mliye Bakanı Nureddin Nebati, KKM'ye yönelik tepkilerin ardından Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

"Kur Korumalı TL Mevduat hesabı, milletimizin tasarruflarını döviz yerine Türk Lirası’na yatırmasını teşvik eden, bu sayede ekonomimize çok önemli katkı sağlayan bir enstrümandır" iddiasında bulunan Nebati, şunları söyledi:

"Tasarruf sahiplerinin 3’te 1’i döviz yerine bu faydalı yatırım aracını tercih ediyor. Böylece hem ekonomik büyümemize katkı sağlıyor hem tasarruf ediyor hem de döviz kurlarında manipülasyon yapmak isteyen kötü niyetli güçlerin yoluna taş koyuyor.

Ülkemizde enflasyonu tetikleyen aşırı kur hareketleri ile mücadelemizde vatandaşlarımızla birlik olmamızı sağlayan en önemli enstrümanlardan biri olan Kur Korumalı TL Mevduat hesabını haksızca eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ediyorum."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Halk bıkana kadar yüksek faize devam Dolar/TL'de son durum Mehmet Şimşek'ten kamuda tasarruf açıklaması: Tarih verdi Çimentoya zam geldi, müteahhitler isyanda Faiz kararının ardından dolar/TL'de son durum