Boğaziçi'ne destek veren Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine soruşturma açılmasına tepki

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine, Boğaziçi direnişine destek verdikleri için soruşturma ve dava açılması tepki çekti. Yapılan ortak açıklamada, soruşturmaların derhal iptal edilmesi istendi ve "Özerk-demokratik üniversite talebi yargılanamaz" denildi.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği, Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Kocaeli Üniversitesi Dayanışması ortak bir açıklama yaparak Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine, Boğaziçi direnişine destek verdikleri için soruşturma açılması tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Özerk-demokratik üniversite talebi yargılanamaz, keyfi soruşturmalar iptal edilsin" denildi.

Kocaeli Üniversite Dayanışması’nın 11 Şubat günü Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerine destek verdiği açıklamasında 17 kişi gözaltına alınmıştı. Kocaeli Üniversitesi 11 Şubat günü yapılmak istenen eylemde gözaltına alınan öğrencilere “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı olarak düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle” soruşturma açmıştı. Öğrenciler ve onlara destek veren toplam 17 kişi hakkında dava da açılmıştı.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği, Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Kocaeli Üniversitesi Dayanışması ortak bir açıklama yaparak dava ve soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

Ömer Furkan Özdemir'in okuduğu basın açıklamasında, "Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin kayyum rektöre karşı sürdürdüğü mücadeleye destek vermek ve özerk-demokratik üniversite talebini dile getirmek için 11 Şubat’ta Kocaeli’de basın açıklaması yapmak isteyen Kocaeli Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek veren kurum temsilcilerine izin vermeyen polis, toplam 17 kişiyi gözaltına almıştı. Geçtiğimiz hafta Kocaeli 5. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından gözaltına alınan 17 kişiye 2911 sayılı kanun gerekçe gösterilerek dava açılmıştır. İlk duruşma 20 Eylül tarihinde görülecektir. Diğer yandan Kocaeli Üniversitesi yönetimi ise keyfi hukuksuzluklar karşısında öğrencilerine sahip çıkmak yerine basın açıklamasına katılan tüm öğrencilerimize soruşturma açmıştır" denildi.

"BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ BİLEŞENLERİ SUSTURULMAK İSTENİYOR"

"Aylardır üniversite iradesinin yok sayılmasına karşı direnen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri, siyasi iktidar tarafından hedef gösterilmeye çalışılmakta, defalarca gözaltılar ve tutuklamalarla susturulmak istenmektedirler" diyen Özdemir, şunları kaydetti:

"Rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesi yerine, üniversiteye kayyum atanmasını tercih eden ve bu tercihinde ısrarcı olan siyasi iktidar, üniversite bileşenlerinin her türlü hak arama mücadelesini zor kullanarak bastırmaya çalışmakta; anayasal haklarımız ayaklar altına alınmaktadır. Dün Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde akademisyen cübbelerini polis postallarıyla ezenler, bugün Boğaziçi Üniversitesi’nin kapısına polis kelepçesi vurmakta, öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmaktadır. Her fırsatta “millet iradesi”ni ve “demokrasi”yi dillerinden düşürmeyenler, “millet iradesi”ne de üniversite iradesine de tahammül edememektedirler. Polis şiddetiyle gözaltılar yetmeyince açılan davalarla, tutuklamalarla, ev hapisleriyle demokratik bir üniversite ve demokratik bir ülke talebini bastırmaya çalışmaktadırlar."

Kayyum üniversite rektörlerini kabul etmediklerini vurgulayan Özdemir, "Üniversite öğrencilerine yönelik polis şiddetini kabul etmiyoruz! Akademisyenlerin soruşturma ve ihraçlarla susturulmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz! Yandaş kadrolaşmalarla üniversitelerin üniversite olmaktan çıkarılmasını kabul etmiyoruz! Anayasal haklarımızdan olan barışçıl gösteri hakkımızın, basın açıklaması hakkımızın, ifade özgürlüğümüzün ihlal edilmesini; buna itiraz etmenin ise yargılama konusu yapılmasını kabul etmiyoruz! Durumdan vazife çıkaran üniversite yönetimlerinin hukuksuz soruşturmalarını kabul etmiyoruz!" ifadelerini kullandı.

"HUKUKSUZ VE KEYFİ SORUŞTURMALAR İPTAL EDİLMELİ"

Özdemir açıklamasına şöyle devam etti: "Bu vesileyle bir kere daha Kocaeli Üniversitesi yönetimini uyarıyoruz: Hukuksuz ve keyfi soruşturmalar derhal iptal edilmelidir. Bilinmelidir ki Kocaeli Üniversitesi, yıllardır sürdürülen soruşturma uygulamalarına, hukuksuz ihraçlara, baskı politikalarına rağmen özerk-demokratik üniversite ve bilimsel eğitim talebinin engellenemediği bir geleneğe sahiptir. Öğrencisiyle, idari ve teknik personeliyle, öğretim elemanlarıyla, temizlik ve güvenlik görevlileriyle birlikte üniversite bileşenleri dün olduğu gibi bugün de direnmeye devam edecektir."

"ÖZERK-DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE TALEBİ YARGILANAMAZ"

Özdemir, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Bizler, herkesi, atanan kayyumu kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya, bu dayanışmayı büyüten Kocaeli Üniversitesi bileşenleri ve Türkiye’nin dört bir yanındaki diğer üniversite bileşenlerine ve özerk-demokratik üniversite talebine sahip çıkmaya ve insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz! Bir kere daha ve daha güçlü bir sesle haykırıyoruz: Özerk-demokratik üniversite talebi yargılanamaz! Keyfi soruşturmalar iptal edilsin! Aşağı bakmıyoruz!"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavı: Türkiye birincisi mülakatta elendi Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Mülakatı savunan bakanın eşine ‘yürü ya kulum’ denmiş! Selahattin Demirtaş'tan aylar sonra ilk paylaşım SGK vurgunundan eski bakanın hastanesi çıktı