Bütün dünya iklim için ayakta

16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından başlatılan “Gelecek için Cumalar” (Fridays For Future) hareketinin çağrısıyla dün üçüncü kez “Küresel İklim Grevi” yapıldı. En az 139 ülkede gerçekleşen ve çocukların önde olduğu kitlesel protestolarda ortak söylem ise “iklim adaletini sağlayın” oldu

Üçüncü Küresel İklim Grevleri dün büyük bir katılımla gerçekleşti. Tüm dünyaya yayılan grevlere işçiler ve öğrenciler oldukça yoğun şekilde destek verdi. Milyonlarca kişinin katıldığı protestolar hafta boyunca değişik etkinliklerle devam edecek. “Uluslararası İklim Grevi Haftası” olarak adlandırılan bu 7 gün boyunca 160 ülkenin 2 bin 600 kentinde protesto gösterileri ve eylemler planlanıyor.

İklim aktivistleri siyasetçilerden küresel ısıtmaya karşı mücadeleyi artırmalarını talep ediyor. Özellikle Paris İklim Anlaşması uyarınca küresel ısınmasının 1,5 derece azaltılması için somut adımlar atılması isteniyor. Küresel İklim Grevi gelecek hafta başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na da küresel ısıtma konusunda derhal harekete geçilmesi mesajı vermeyi hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü başlayacak zirvede boş konuşmalar yapmak yerine sera gazı salınımını azaltmak yönünde “somut” ve “gerçekçi” adımlar atılması çağrısında bulundu. Zirveye, devlet ve hükümet başkanları ile ilgili bakanlar katılacak.

ÇOCUKLARA KULAK VERİN

Türkiye’de “İklim Adaleti Hemen Şimdi” ve “Sıfır Gelecek. İklim Adaleti İstiyoruz” sloganlarıyla düzenlenen protesto gösterileri birçok ilde geniş katılımla yapıldı. İstanbul’da olumsuz hava koşullarına rağmen Kadıköy’de toplanan iklim aktivistleri “Bilimin arkasında birleş” yazılı pankart taşıdı. Kadıköy İskelesi önünde grup adına basın açıklaması yapan Atlas Sarrafoğlu, “Türkiye’deki ilk iklim grevinde yetişkinler de vardı ama izleyiciydiler. Şimdi artık bu grevin bir parçası oldular. Kavga etmeden artık biz çocuklara kulak vererek bizleri dinlemelisiniz. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Bunun için çalışın. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz. Bunu okula gitmemek için yapsaydık pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi günü yapardık” dedi.

KAZDAĞLARI'NDAN DESTEK

İklim grevlerine anlamlı bir destek de Kazdağları’nda 58 gündür “Su ve Vicdan” nöbeti tutan yaşam savunucularından geldi. Yurttaşlar nöbet alanından greve katıldı. Kanadalı Alamos Gold isimli altın madeni şirkletinin bölgedeki faaliyetleri büyük bir ağaç kıyımına sebep olmuştu. Çanakkale’nin Kirazlı-Balaban mevkiinde meydana gelen ağaç katliamına karşı ses çıkaran yaşam savunucuları günlerdir bölgede nöbet tutarak, maden şirketinin faaliyetlerini sona erdirmesini talep ediyor.

ANKARA'DA POLİS MÜDAHALESİ

FrIdays For Future Ankara ekibi Kuğulu Park’ta yoğun bir kalabalık eşliğinde iklim için okul grevi yaptı. Tüm dünyada sorunsuzca yapılan eylemler burada polis engeline takıldı.

Fridays For Future Ankara ekibinden Ekin Toygur, greve katılımın ve parktaki heyecanın beklentilerinden daha yüksek olduğunu ifade etti. İklim krizi için yaratmaya çalıştıkları farkındalık konusunda artık daha umutlu olduklarını söyleyen Toygur, “Dünya altıncı büyük kitlesel yok oluş evresinde ama ülkeler ve şirketler hâlâ bu konuyu kriz olarak görmüyor. Biz göz yummak değil harekete geçmek istiyoruz” diyerek çok daha fazla insanı bu konuda bilinçlendirmek istediklerini söyledi. Basın açıklamasını okuyan Bilge Yerli, iklim krizi için acil önlemlerin alınmasını talep etti. Açıklamanın ardından polisin aktivistlere müdahalesi söz konusu oldu. Yaşam savunucularını basın açıklamalarının ardından alandan çıkarıldı.

PAKİSTAN KRİZİN ORTASINDA

“İklim İçin Şimdi Harekete Geç” adı altında buluşan Pakistanlılar ise 26 şehrinde eş zamanlı yürüyüş düzenledi. Ülkenin başkenti İslamabad dışında Karaçi, Lahor, Peşaver, Killa Abdullah, Gilgit, Faysalabad ve Çitral gibi büyük kentlerde toplanan vatandaşlar düzenlenen yürüyüşte özellikle Pakistan için büyük tehlike arz eden susuzluk ve buzulların erimesine dikkati çekti.

Gösteriye katılan Senatör Şeri Rehman, küresel iklim kriziyle mücadelenin bir insan hakları mücadelesi olduğunu söyleyerek, “İklim değişikliği nedeniyle bölgemiz alarm veriyor. İçtiğimiz suda, denizimizde, yediğimiz yiyeceklerde havadaki toksinler bulunuyor, doğamız değişiyor. Bu yüzden küresel iklim değişikliğiyle mücadele sadece ülkemiz için değil dünya için önemlidir” dedi.

NEW YORK'TA EYLEMCİLERE POLİS İZNİ

23 Eylül’de New York’ta yapılacak BM İklim Zirvesi öncesinde düzenlenen protestolarda kentteki 1.1 milyon öğrenciye “izin” verildi. Yapılan duyuruda ailelerinin rızasıyla eylemlere katılmak için okula gitmeyeceklere ceza verilmeyeceği açıklandı.

Tayvan’da yüzlerce ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi, dersleri boykot ederek başkent Taipei’de toplandı. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Konut ve Kent İşleri Bakanlığı önünde toplanan onlarca öğrenci ve çevreci aktivist, “İklim için harekete geçin”, “Temiz hava solumak istiyoruz!” şeklinde slogan attı.

"İKLİM BAKANIMIZ NEREDE?"

Almanya’da ise Berlin’deki grevlere katılmak isteyen aktivistler ulaşımını bisikletle sağladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’e seslenen protestocular, Merkel’in eski Çevre Bakanı olduğunu hatırlatarak, “İklim Bakanımız nerede? Biz buradayız, geleceğimizi çalamazsınız” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Foça’da çevre faciası yaratan ‘Harrier’e dava açıldı Ankara’nın hava kirliliği karnesi: “Sınır değer 254 defa aşıldı” Batman'da nesli tükenmekte olan 'çizgili sırtlan' petrol atığında öldü 10 maddede hava kirliliğine çözüm