Çeşme Projesi için bilirkişi raporu hiçe sayıldı: "Hukuka aykırı"

Çeşme Projesi için bilirkişi raporu hiçe sayılarak Stratejik Çevresel Değerlendirme süreci başlatıldı. Avukat Mercan “Süreç hukuka aykırı” dedi.

Aycan KARADAĞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi için Plan Değişiklik Teklifi’nin Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) süreci başlatıldı. Plan için kurumlardan görüş alınarak bir rapor oluşturulması için 12 Ekim tarihinde İzmir Ticaret Odası’nda halka kapalı bir toplantı düzenleneceği öğrenildi.

Avukat Şehrazat Mercan, Bakanlığın SÇD sürecini başlatmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Mercan, “Proje planlarına karşı açılan dava sonucunda bilirkişi raporu, projenin kamu yararı olmadığını ifade etti. Ayrıca İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri (KTKGB) yer alan doğal sit alanlarının düşürülmesine ilişkin iptal davası devam ediyor. Bu yüzden SÇD süreci başlatılamaz” diye konuştu. KTKGB ilan sürecinde kurum görüşleri dikkate alınmadığını belirten Mercan, "Bu tespit bilirkişi raporunun 91. sayfasında ayrıntılı olarak izah edilmiştir. Bu noktada görüş vermek isteyen kurumlara önerim bilirkişi raporunun 91. sayfasındaki değerlendirmeye de atıf yaparak idarenin samimiyetsizliğini ortaya koymak olabilir. Kurumlar buna rağmen ciddi ciddi bir görüş bildireceklerse bilirkişi raporunun 181-190 sayfaları arasında yer alan genel değerlendirmeleri ve sonuç bölümüne tekrar bakılmalı. Çok önemli bilgiler mevcut” diye konuştu.

SÇD NEDİR?

Sürdürülebilir kalkınmanın uygulamaya dönük bir aracı olan Stratejik Çevresel Değerlendirme, planı, program ve politikaların çevre üzerindeki olası olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi ve bu etkilerin en aza indirgenmesi sürecidir.

NE OLMUŞTU?

Çeşme Projesi, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 16 bin hektarlık alanı kapsıyor. Alan içinde bulunan doğal sit alanları, zeytinlikler dâhil tarım ve mera alanlarının vasfı projeye göre değiştirildi. Proje için Resmi Gazete’de 12 Şubat 2020’de yayınlanan planlara karşı; TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 100 yurttaş dava açtı. Dava kapsamında Danıştay 6. Dairesi tarafından bölgede bilirkişi incelemesi gerçekleşti. Bilirkişi incelemesinin ardından 28 Mart 2022 tarihinde rapor yayınlandı. Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararına olmadığını ifade edilmesine rağmen Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporunu yok sayarak yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy çokluğuyla karar verdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum Molozlar arasında kalan işkencehane “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Sırada mücadele var Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor