CHP’den Amasra’da tekrar gündeme gelen ‘termik santral’ projesine tepki

Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılması planlanan termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama tesisleri ve dolgu alanı ile rıhtım entegre projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı. CHP Genel Başkan Yardımıcısı Gülizar Biçer Karaca ve CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartınlıların yanında olduklarını belirterek “Haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz, termiksiz yaşam istiyoruz” dedi. CHP […]

Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılması planlanan termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama tesisleri ve dolgu alanı ile rıhtım entegre projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı. CHP Genel Başkan Yardımıcısı Gülizar Biçer Karaca ve CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartınlıların yanında olduklarını belirterek “Haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz, termiksiz yaşam istiyoruz” dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Amasra ve Bartın halkının mücadelesine destek mesajı verdi. Termik santrallerin ölümcül olabilen sağlık etkilerine dikkat çeken Karaca “Bartınlıların temiz hava hakkını gasp etmenize izin vermeyeceğiz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

KARARLI MÜCADELE ZAFERLE SONUÇLANACAK

“Eşsiz doğal güzellikleri ve yeşiliyle bilinen Bartın ilimizde yaşayan yurttaşlarımız hiç hak etmedikleri bir havayı solumak zorunda bırakılıyor. Dünya Sağlık Örgütü limit değerlerinin iki katı üzerinde kirli olan Bartın’ın havası, ulusal limit değerlerin de üzerinde bir kirliliğe sahip. Bartın’da sadece 2017 yılında, 30 yaş üstü kazalar hariç ölümlerin yüzde 13,4’nün hava kirliliği kaynaklı olduğunu ortaya koyan raporlar mevcut. Termik santrallerin hava kalitesine olumsuz etkileri ve hava kirliliğinin başlıca sebebi olduğu bilinmesine rağmen Bartın’ımızın havasını çok daha kötü bir hale getirecek termik santral gibi bir projede böylesi bir ısrarı anlamak mümkün değil. Yargı kararlarıyla sakıncaları tespit edilip iptal edilen Amasra’daki termik santral projesinin bir kez daha önümüze gelmiş olmasını şiddetle kınıyorum. Amasra ve Bartın halklarının projeye karşı kararlı mücadeleleri inanıyorum ki zaferle sonuçlanacaktır. Sağlık üzerine etkileri herkesin malumu olan böylesi bir proje halka rağmen kesinlikle hayata geçemez.”

Gülizar Biçer Karaca

“SAĞLIKLI YAŞAM HAKKIMIZI KİMSE ELİMİZDEN ALAMAZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Aysu Bankoğlu, Amasra’da yıllardan beri süregelen termik santral meselesinin, 10 Mayıs Cuma günü Amasra Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen ÇED sürecine dair “Halkın Katılımı Toplantısı” ile yeniden gündeme getirilmek istendiğini vurguladı.

Amasra halkı ÇED toplantısına izin vermedi

Yüzlerce yurttaşın katılarak protesto ettiği toplantıya ve konuya dair açıklamasında Bankoğlu, halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantı yerine girilemediğini ve toplantının yapılamadığını söyledi. Bankoğlu, şöyle konuştu:

“Tekrar hortlayan bu melun hastalığı yeneceğiz. Bartın’ımızın geleceği bizlerin elinde. Sağlıklı bir yaşlılık, mutlu bir çocukluk, kendini güvende hisseden nesiller için birlikteyiz. Sağlıklı yaşama hakkımızı kimse elimizden alamaz. Bartın ve Amasra’nın turizmden beklentisini, gelecek kuşaklara borcu olan bu mirası ‘yandaşlar’ yiyemez. Amasra’daki bu sorun, yalnızca Bartınlıların değil, tüm Türkiye’nin sorunudur. Tüm yurtseverlerin, ülkemizin cennet köşelerinde bizimle aynı mücadeleyi verenlere destek olmalarını bekliyoruz.”

“SÜREÇ YENİDEN BAŞLATILMAK İSTENİYOR”

Bankoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Yıllardan beri yapılmaması için mücadele edilen ve büyük tahribata yol açabilecek termik santral konusu, 2005 yılında, Amasra’da yer alan taş kömürü sahalarının bir şirket tarafından kiralanması ile başladı. Tam 14 senedir bölgede ‘bir kilogram’ dahi taş kömürü çıkarmayan şirket, niyetini sürekli olarak yaptığı Termik Santral başvuruları ile gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından en son verilen ‘ÇED Olumlu Kararı’ ise bir çevre felaketine yol açmak üzereydi. Neyse ki, Danıştay’ın ilgili Dairesi’nin (14. Daire) yapılması planlanan termik santral hakkındaki ‘ÇED Olumlu Kararı’nı iptal etti ve hukuki anlamda ‘kesin’ nitelikte bir karara imza attı. Buna karşın esasen içerik anlamda aynı olan süreç, yeni bir başvuru üzerinden yeniden canlandırılmak istenmektedir.” 

“YURTTAŞLAR ÇEVRE HASSASİYETİ KONUSUNDA ÖNEMLİ MESAJ VERDİ”

Bankoğlu, yapılan yeni başvuruya kadar olan süreçte, Bartın Platformu başta olmak üzere Bartınlıların örnek teşkil edecek kararlı duruşu ile doğayı koruma azminin yapılan mücadelede önemli rol oynadığını ifade etti.

“Başlatılmak istenen yeni süreçten önce, Çevresel Etki Değerlendirme Halkın Katılımı toplantıları, halkın termik santrale karşı yoğun tepkisi sebebiyle yapılamamış ve binlerce kişilik yürüyüşler düzenlemiştir” diyen Bankoğlu, “Bunlara ek olarak 43 bin kişi bireysel dilekçe ile itirazda bulunurken Türkiye’de ilk defa 2.019 davacı ile de ‘iptal’ davası açılmıştır. Bu şekilde, yurttaşlar, çevre hassasiyeti konusunda toplumun tüm kesimlerine önemli bir mesaj vermiştir” diye konuştu.

Aysu Bankoğlu

“TERMİKSİZ YAŞAM İSTİYORUZ”

Amasra’daki santral ve çevresindeki alanın, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’nde ‘eko-turizmin geliştirileceği bölgeler’ arasında yer aldığını aktaran Bankoğlu, “Amasra, mevcut durumda ise UNESCO’nun ‘Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunuyor ve asıl hedef, UNESCO’nun ‘Kalıcı Miras Listesi’ne girebilmek. Şayet bu termik santralin yapım süreci yeniden ilerlerse biz böyle önemli bir treni kaçırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

ÖNERGE AKP’NİN RET, MHP’NİN ÇEKİMSER OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

Konuya ilişkin CHP Grubu olarak Meclis araştırması açılmasına dair önerge verdiklerinden de bahseden Bankoğlu, söz konusu önergenin, “Amasra ve Batı Karadeniz’de kurulmak istenen tüm termik santrallere olumsuz etkilerinin araştırılması” maksadını taşıdığını ifade etti. bankoğlu, “Buna karşın, söz konusu önerge TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, AKP tarafından verilen ‘ret’ ve MHP tarafından verilen ‘çekimser’ oylarla kabul edilmemiştir” dedi.

Sürecin nihai olarak ne şekilde sonlandırılması gerektiğine dair ise Bankoğlu, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“Kömür çıkarma işinin bir paravan olduğu açıkça anlaşıldı ve Amasra’daki maden sahalarının Türkiye Taşkömürü Kurumu’na devredilmesinin artık elzem olduğu da görülmeli. Termik santrale ‘hayır’ diye çırpınan yurttaşlarımızı dinlemezsek eşsiz doğamızın vereceği cezayı, ülke olarak yaşamaya mahkum oluruz. Başta Bartın ardından tüm yurtta ‘termik santrale hayır” demeye devam edeceğiz. Bu çabamız konusunda sessiz kalarak termik santralin yapılmasına adeta çanak tutanlar, başaramadılar ve başaramayacaklar. Amasra’nın gerçek sahipleri olarak bu duruma izin vermeyeceğiz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Foça’da çevre faciası yaratan ‘Harrier’e dava açıldı Batman'da nesli tükenmekte olan 'çizgili sırtlan' petrol atığında öldü "Yılanlar kesinlikle öldürülmemeli" Danıştay iki kez iptal etmişti: Mehmet Cengiz, Cennet Koyu'nda villa ve otel inşaatına başlıyor