Çöken sağlık sistemi ‘siren’ çaldı

BirGün/ANKARA

AKP iktidarlarında büyük yıkıma uğrayan sağlık sisteminin geldiği son nokta, bir ambulans şoförünün Sağlık Bakanlığı önünde yaptığı eylemle ortaya konuldu. Onkoloji hastasını taşıdığını ve üç saat boyunca dolaşmasına karşın hastayı bırakacak bir yer bulamadığını belirten ambulans şoförü, “Hasta haklarını savunmak adına yapıyorum. Sağlık Bakanı’nın gelmesini istiyorum” dedi.

Sağlık Sistemi’nin iflası, Ankara’daki bir ambulans şoförünün isyanına yol açtı. Sağlık Bakanlığı önünde kendisini ambulansa kilitleyen şoför, onkoloji hastası için üç saat hastane aradığını iddia ederek, “Oksijen tüplerini açtım. Sağlık Bakanı gelmezse kendimi patlatacağım” diye konuştu. Ambulans şoförü, eylemi hasta haklarını savunmak adına gerçekleştirdiğini ifade etti. Çok sayıda polis eylem sırasında olay yerine geldi. Ambulansın etrafına şerit çekilirken gazeteciler ve yurttaşlar olay yerinden uzaklaştırıldı. Dakikalarca ambulans içinde kalan yurttaş, 'İkna edilmesinin' ardından ambulanstan indirildi. Ambulans Sağlık Bakanlığı’nın önüne çekilirken şoförün ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın odasına çıkarıldığı öğrenildi.

Ambulans şoförünün eylemini değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Ambulans şoförünün eylemi, sağlık sisteminin nasıl yönetilemediğini ve hastaların nasıl mağdur olduğunu gözler önüne serdi” diye konuştu. Eylemi nedeniyle şoförün işine son verilmesi ihtimalinden duyduğu endişeyi dile getiren Bulut, “Arkadaşımız, hastanelere ve yataklı hizmete ulaşamayan hastaların bir feryadı oldu. Ambulans şoförü sağlık çalışanının çığlığı, hepimizin çığlığıdır” ifadesini kullandı.

CHP’nin doktor Milletvekili Murat Emir ise yaşananların yalnızca, “Bunalma anında verilen bir tepki” olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Şoförün anlattığı sorunun Türkiye’nin hemen her köşesinde yaşandığının altını çizen Emir, “Özellikle kritik hastalar yatak bulamıyor, ambulanslar hastaneler arasında dolaştırılıyor. Bir şekilde acile indirilen hastalar, acil servislerde günlerce bekletiliyor” diyerek sorunun büyüklüğüne dikkati çekti.

Emir, şunları söyledi: “Ülkemizde maalesef kritik müdahaleler, yoğun bakım söz konusu olduğunda hastalar yatak bulmakta güçlük çekiyor. Hekim bulmak, randevu almak da başlı başına bir sorun. Sağlık Bakanlığı’nın derhal bu sorunu çözmesi gerekiyor.”

SAĞLIKÇILAR BUGÜN EYLEMDE

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütleri; TBMM Genel Kurulu’na sunulan, hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarını gasp eden yasa teklifine karşı bugün G(ö)REV kararı aldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum Molozlar arasında kalan işkencehane “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Sırada mücadele var