Covid-19 sonrası bazı hastalarda ortaya çıkan koku bozukluğunun sebebi belli oldu

Bilim insanları, Covid-19 geçiren bazı hastalarda da görülen koku bozukluğunun sebebinin “2-furanmethanethiol” molekülü olduğunu açıkladı.

Parosmi olarak bilenen ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) geçiren bazı hastalarda da görülen koku bozukluğunun sebebi bulundu. İngiltere’deki Reading Üniversitesi Lezzet Merkezi’nden bilim insanları, Covid-19 sendromu sonrası görülebilen, kokuları olduğundan farklı algılama (parosmi) hastalığına yol açan molekülün, 2-furanmethanethiol olduğunu açıkladı.

Aynı zamanda kahvede de bulunan oldukça güçlü koku molekülü 2-furanmethanethiol’un, parosmisi olanlarda iğrenme hissini tetiklediği belirtildi.

'KAHVE KOKUSU YANMIŞ ÇÖP GİBİ KOKUYOR'

Araştırmacı ekip, kahvenin aromasını hapsederek yüzlerce aroma bileşiğini 29 gönüllü üzerinde test etti. 15 bileşiğin, parosmiyi tetikleyen bileşik olduğu tespit edildi. Merkezi sinir sistemi de burundan aldığı sinyalleri yorumlamada kesinlikle rol oynadığını belirten araştırmacılar, parosmiyi en fazla tetikleyen yiyecek ve içeceklerin kahve, soğan, sarımsak, tavuk ve yeşil biber olduğunu belirtti. Parosmisi olan kişiler bu yiyecek ve içeceklerin kokusunu yanmış çöp kokusu gibi algıladığı ifade edildi.

Pandemi sırasında Covid-19 belirtileri, vakaların yüzde 50-60'ında koku ve tat kaybını içeriyordu ve bunların yaklaşık yüzde 10'unda parosmi gelişti. Avrupa'da 2 milyon kişi parosmiye sahip olduğu ifade edildi. Parosmisi olanlar, örneğin dışkı kokusunu ‘daha az rahatsız edici veya bisküvimsi’ olarak tanımlayarak, en rahatsız edici kokuları farklı şekilde deneyimleyebiliyor.

DHA

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İnsanları izinsiz ‘denek’ yapmışlar: YÖK soruşturma açmalı İlaca ulaşamamak nefesi kesiyor Tabipler yeni yönetimi belirledi Cizrespor Kulüp Müdürü Cengiz Şeremet hayatını kaybetti: Erdoğan ve Koca'ya 'anjiyo ünitesi' çağrısı yapıldı Diyabetli çocukları ortada bıraktılar