Dış politikada tansiyon düşmek bilmiyor: Yeni krizler kapıda

Fırat’ın doğusu, Doğu Akdeniz ve S-400’lere ilişkin tansiyon yükseliyor. Dış politikada Türkiye’yi zorlu günler beklerken, söz konusu krizlerin ekonomik ve siyasi yansımalarının yeni krizleri de beraberinde getireceği belirtiliyor


Fırat’ın doğusu, Doğu Akdeniz ve S-400 krizlerine sıkışan Türk dış politikasında tansiyon düşmek bilmiyor. Hükümet cephesi, Fırat’ın doğusuna ilişkin ABD ile varılan kısmi mütabakatı zafer olarak yorumlasa da yapılması planlanan ‘Barış Koridoru’nun içeriği belirsizliğini koruyor. S-400 Hava Savunma Sistemleri’ne ilişkin ise, ABD Senatosu Türkiye’ye daha fazla yaptırım uygulaması için, başkan Donald Trump’a yönelik baskısını sürdürüyor. Öte yandan Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin AB ve Güney Kıbrıs ile yaşanan gerilim de karşılıklı tehditlere sahne oluyor. Dış politikada sıkışan Türkiye’yi, önümüzdeki günlerde ekonomik ve siyasi olarak yeni krizler bekliyor. Hükümetin bu krizlere karşı alacağı tavır ise merak konusu.

TRT Haber’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, dış politikada yaşanan söz konusu krizlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hakkımız hukukumuz var

Doğu Akdeniz krizine ilişkin “Gücümüzü, maksadımızı kimse test etmesin, bu bir tehdit değil” diyen Akar, “Tüm bu yaklaşımlarımıza rağmen bizim içinde olmadığımız bir kararla buradaki siyasi, askeri, ekonomik sorunları çözmeye kalkışmanın beyhude olduğunu aktarmak istiyorum. Hakkımız hukukumuz var, komşularımızın bunlara uymasını istiyoruz” diye konuştu.

B ya da C planımız var

Fırat’ın doğusuna yapılması planlanan ‘Barış Koridoru’na ilişkin ABD ile müşterek harekat merkezinin kısa süre içinde kurulacağını belirten Akar, “Bu bölgede hiçbir şekilde terör koridoru kurulmasına izin vermeyeceğimizi ortaya koyduk. Temennimiz, müttefikimiz olan ABD’nin ve askerlerinin yaptıkları konuşmalar ve sözler çerçevesinde bu sürecin ilerlemesine gayret göstereceklerine inanmak istiyoruz. Herhangi bir aksilik çıktığı zaman bizim kendi planımızı devreye koyacağımızı belirttik. B ya da C planı, kendi faaliyetlerimiz de olacak” dedi.

Ortaklık ruhuna uymalılar

S-400 Hava Savunma Sistemleri’nin ağustos ve eylül ayında ikinci batarya intikalinin yapılacağını belirten Akar, “INF anlaşmasının iptalinin ardından S-400’e olan ihtiyacımız daha da artacak. ABD’li müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerde ikinci bir teklif daha verdiler. Biz paradigmanın değişmesini istiyoruz, stratejik ortaklık ruhuna uymalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rejime karşı Rusya ile görüşüyoruz

Son olarak İdlib meselesine ilişkin konuşan Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya nezdinde bize saldırı olursa misli ile mukabele edeceğimizi dile getirdik. Ilımlı muhalifler kendi topraklarını korumak için gayret gösteriyorlar. Tüm bu olumlu görüşme ve niyetlere rağmen Rusya destekli Rejim ahlak dışı saldırılarını sürdürüyor. Bu ızdırabın bitmesi için Rusya’yla görüşmelerimiz sürüyor.”

‘Amerika bizi oyalayamaz’

Fırat’ın doğusuna ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Nasıl Cerablus’tan DEAŞ’lılar temizlendiyse, Fırat’ın doğusundan da YPG, PKK’yı temizleyeceğiz. Ne pahasına olursa olsun temizlenecektir. Burada kararlılığımızda hiçbir şekilde değişiklik yoktur. Amerika’nın da artık bizi Münbiç gibi oyalama sürecine girmesine de müsaade etmeyeceğiz” dedi.

***

ABD’li askerler Urfa’da
Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge tesisi için Urfa’da kurulan Müşterek Harekat Merkezi’nde görev yapacak 90 kişilik ilk Amerikalı askeri birlik, kente geldi. Urfa GAP Havaalanı’na inen askerler daha sonra otobüslerle hareket ederek merkeze ulaştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Bina yan yattı, boya yapacaklar CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Yedek oyuncu profiline döndü