Formik asit, adını karıncadan alıyor!

ŞULE ÖZ

Karıncaların bazı alt türleri, mantar hastalığına yakalanan yavrularını ve yuvadaşlarını yalayarak sporları ağzında depolayıp sonra bu sporları bir yumak halinde tükürerek mekanik yöntemle temizler. Ya da kimyasal yöntem kullanarak hasta bireylerin üzerine zehirli bir sıvı yayar, böylece mantarları öldürür.

HASTALARA PÜSKÜRTÜYOR

Zehir bezlerinde üretilen ve karıncaların arka taraflarındaki asit deliğinden salgılanan bu sıvı, ağırlıklı olarak formik asitten oluşur. Bu nedenle formik asit, adını Latince’de “karınca” anlamına gelen “Formica”dan almıştır.

Karıncalar bu zehirli sıvıyı doğrudan hasta yavru ve yuvadaşlarının üzerine püskürtür, bazen de asit deliğini yalayarak zehri ağzına alır, temizleme işleminde bu sıvıyı hasta bireylerin üzerine yayar. Bu sırada kendi ağızlarını ve ağızlarındaki spor yumaklarını da dezenfekte eder.

KARINCALAR İÇİN ESKİ

Çoğu insan topluluklarının doğru düzgün temizlik ve dezenfeksiyon önlemlerine sahip olmadığı, diğerlerinin de ancak son birkaç yüzyıldır bunlardan yararlandığı düşünülürse, karınca gibi böceklerin milyonlarca yıldır bu kuralları uygulaması düşündürücüdür.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Cin şişeden çıktı bir kere!