Gezi Parkı Direnişi'nde gözünü kaybeden Yıldırım’a zaman aşımı kararı

Gezi Parkı Direnişi’nde sağ gözünü kaybeden Uğur Yıldırım dosyasında zaman aşımı kararı verildi. Benzer kararların devamının geleceğini söyleyen Avukat Ahmet Cihan, karara itiraz edeceklerini bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2013’te Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm yurda yayılan Gezi Parkı Direnişi’nde sağ gözünü tamamen kaybeden ve burun kemiği kırılan Uğur Yıldırım hakkında zaman aşımı kararı verdi.

Gerçek Gündem’in haberine göre Avukat Ahmet Cihan karara itiraz edecek.

Cihan, “Bu bir başlangıç diye düşünüyorum ama hatalı bir başlangıç. Hukuka aykırı olduğu fark edilmek zorunda” dedi.

'GÜLEREK EĞLENEREK HAREKET ETTİKLERİ GÖRÜLÜYOR'

16 Haziran 2013’te Gezi Direnişi sırasında gaz kapsülünün sağ gözüne isabet etmesi sonucu gözünü kaybeden Uğur Yıldırım’ın Avukatı Ahmet Cihan, olay anına ilişkin görüntülerin çok net olduğunu, zama naşımının mümkün olamayacağını söyledi. Cihan, “ZET silahını kullanan, gaz kapsülünü atan polislerin hemen tamamının yüzü dahi seçilebiliyor. Gaz silahının kullanma talimatına aykırı olarak doğrudan yakın mesafede, hedef alarak ateşleniyor. Dosya, taksirle yaralama suçunu düzenleyen TCK (Türk Ceza Kanunu) maddesine göre karara bağlanmıştır. Oysa müvekkilin sağ gözünü tamamen yitirdiği dosya kapsamına alınan raporlarla belirlenmiştir.

Vücudunda kırıklar vardı. Sevk maddesi vücut dokunulmazlığına karşı suçları düzenleyen kasten yaralama maddesine göre soruşturmanın yürütülmesi gerekiyordu. Savcı hatalı bir sevk maddesi ile karara varmıştır. Ortada bir kusur yok. Tam tersine kasten hareket eden polislerin, gülerek ve eğlenerek hareket ettikleri görülüyor. Son derece neşeliler. Birbirleriyle şakalaşıyorlar. Bütün bunlar görüntülerde var. Dosyanın kasten yaralamadan açılması gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

ZAMAN AŞIMI OLAMAZ

Avukat Cihan, “Dosyadaki somut delil durumu dikkate alınarak kovuşturma yapılması gerekirken zamanaşımı kararı verilmesi hukuka, yasaya ve kamu düzenine aykırıdır” diyerek şunları söyledi:

“Taksirle yaralama suçu sevk maddesi olarak kabul edilse bile dosyada beş polisin ifadesi alınmıştır. Son polis ifadesi 9 Temmuz 2015’te alındığı için zamanaşımı ancak 9 Temmuz 2023 tarihinde verilebilir. Kaldı ki işkence yasağından dolayı bu dosyada zaman aşımı söz konusu değildir. Oysa kararda suç tarihine göre zamanaşımı belirlenmiş. Dosya incelenmeden bu karar verilmiş. Hukuka ve yasaya aykırı bir karar. Cumhuriyet savcısının süreleri bile hesaplamadan, yasa maddelerini dikkate almadan alelacele bir karar vermesine şaşırdım.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Bina yan yattı, boya yapacaklar Bülent Arınç: "Özgür Özel'i başarılı buluyorum"