Hem iktidara hem muhalefete mesaj: Çözüm ellerimizde

HDP’nin 5’inci Olağan Kongresi büyük coşkuya sahne oldu. Bir kez daha eş genel başkanlığa seçilen Mithat Sancar ve Pervin Buldan, AKP rejimine karşı direnme vurgusu yaparken muhalefete de uyarılarda bulundu.

Hüseyin ŞİMŞEK

Ankara Arena’da on binlerce seçmeni ile 5’inci Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren HDP, hem iktidara hem de muhalefete çeşitli mesajlar verdi. Kapatma davasına ve Saray’dan gelen “Miting yapmaya bile mecalleri yok” açıklamalarına karşı güçlü birliktelik mesajı veren HDP, muhalefete ise “Cumhurbaşkanlığı adayını belirlerken bize danışmazsanız, kendi adayımızı çıkarırız” mesajını iletti. Eş Genel Başkanlar tarafından dile getirilen bu ifadeler, salonda yapılan konuşmalar sırasında en yüksek karşılığı aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davası AYM önünde noktalanmayı beklerken HDP, yurdun dört bir yanından kalkan yüzlerce otobüsle kongrenin yapılacağı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nu doldurdu. Kullanımda olan üç tribün ile birlikte zeminin tamamen dolduğu spor salonunun bahçesi de içeri giremeyen partililerle doluydu. Sabahın erken saatlerinden itibaren kongre alanına gelen partililer, üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra halaylarla, türküler ve marşlarla kongreyi takip etti. Salon bahçesinde kimi seçmenlerin eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’a yönelik tezahüratlar yaptığı duyulurken, İmralı Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan’ın tecridinin sonlandırılmasına yönelik talepler de hemen her noktada dillendirilen ortak talepler arasında yer aldı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın kongre için kaleme aldığı ortak mesaj da coşkuyu ve desteği artırdı. Kongreye katılan Kürt siyasetçi Ahmet Türk ile birlikte HDP eski dönem milletvekilleri Abdullah Zeydan, Adem Geveri, Behçet Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçinin isminin anons edildiği sırada uzun süren alkışlar ve sloganlar, geçmiş dönem siyasetçilerine duyulan özlemi bir kez daha ortaya koydu.

MİLLETVEKİLLERİ KAPIDA KARŞILADI

Cumartesi Anneleri, Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği, Şenyaşar Ailesi gibi adalet arayan onlarca konuğun da yer aldığı kongre alanına gelmek isteyen destekçileri, her arama noktasında hazır bulunan milletvekilleri karşıladı. Milletvekillerinin “ev sahibi” şeklinde kapıda karşıladığı partililere, salon girişinde de yine parti yöneticileri ve milletvekilleri eşlik etti. Salonun içi ve dış cephesi, kongreye yönelik mesajlarla donatıldı. “Demokrasi ittifakı ile mutlaka kazanacağız, Özgür basın susturulamaz. Vardık, varız, var olacağız, Kürt sorununda demokratik çözüm” öne çıkan mesajlar oldu. Salonda ayrıca HDP İzmir İl Başkanlığı’na 17 Haziran 2021’de düzenlenen saldırıda katledilen Deniz Poyraz da unutulmadı. Poyraz’ın fotoğrafları salona asıldı.

EŞBAŞKANLARA YÜKSEK DESTEK

Kapatma davası sürecinde bir kez daha eş genel başkanlığa seçilen Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın salona girişi ile konuşma anları, en yüksek reaksiyonun alındığı anlar oldu. Eş genel başkanların özellikle altı muhalefet partisine yönelik zaman zaman rest çekmeye varan söylemleri, büyük destek aldı. Seçmenler, muhalefetin HDP’siz bir yol belirlememesine yönelik mesajları dakikalarca ayakta alkışladı. Liderlerin konuşmalarında da iktidar ve muhalefete aynı derecede yüklenmeye yönelik denge gözetildiği görüldü. Bu denge, konukların konuşmalarında da kendisini hissettirdi.

Yeni dönemde HDP Merkez Yönetim Kurulu’nda olmasına kesin gözüyle bakılan bir parti yöneticisinin BirGün’e yaptığı açıklamalar, kongrenin önemini ve ruhunu da yansıtıyordu:

“Parti yönetimimizin kongreyi gerçekleştirmeden önceki en büyük hedefi, iktidara hiçbir yere gitmediğimizi, HDP’nin halk nezdinde kapatılamadığını göstermekti. Kongre sırasında öyle bir coşku oluştu ki AYM’nin bu coşkuya göre karar vermemesi artık neredeyse imkânsız…”

GELECEĞİ KURACAK İRADE BURADA

HDP'nin 5'inci Büyük Kongresi Ankara Spor Salonu'nda yapıldı. Yurdun dört bir yanından parti üye ve dostlarının katıldığı kongrede HDP Eş Başkanlığı görevine Mithat Sancar ve Pervin Buldan yeniden seçildi. Ayrıca Danışma Kurulu da ilan edildi. Teklif götürülen 43 isimden bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Kongrede kürsüye çıkan ilk Eş Başkan Pervin Buldan oldu. “Kimsenin önünde diz çökmedik. Kimseye biat etmedik bundan sonra da kimseye diz çökmeyeceğimize, biat etmeyeceğimize sizlerin huzurunda söz veriyoruz” ifadelerini kullanan Buldan, “Sevgili halkımız. Bugün güneş bir başka güzel doğdu. Karanlığa inat yarattığınız bu coşkuyla bugün burada bir tarih yazdınız. Herkes bu salondaki büyük değişim iradesine iyi baksın. Geleceği kuracak güç bu salondadır. Bu ses halkların gümbür gümbür geliyorum diyen değişim sesidir” diye konuştu. AKP iktidarına yönelik eleştirilerde bulunan Buldan, “Kürt sorunu hakikat olarak bu ülkenin önünde durmaktadır. Bir yüzyıl daha aynı acılarla böyle devam etmeyecektir. Kürt karşıtı dış politikanızla Kürt sorunu gerçeğini ve Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldıramayacaksınız. Çözüm HDP’dir, çözüm biziz, çözüm sizlersiniz” ifadelerini kullandı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise şu mesajları verdi: “Kürt sorununa karşı Meclis’in merkezinde yer aldığı bir mekanizma ve düzen öneriyoruz. Tüm siyasi partilerin ve toplumun bütün kesimlerinin mümkün ölçüde en geniş istediği barış sürecinden söz ediyoruz. Toplumda kurulacak ve toplumsal mutabakatla hayata geçirilecek bir barış süreci. Meclis sürecin güvencesini oluşturacaktır, oluşturmalıdır. Şeffaflığı sağlayacaktır, sağlamalıdır. Bunlar olmadan barış süreçlerini çözüme götürmek, kalıcı kılmak mümkün değildir.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Bina yan yattı, boya yapacaklar CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı Yedek oyuncu profiline döndü