Hem manipülasyon merkezi hem de mahkeme: Londra

BİRGÜN/ ANKARA

Dövizde ve altında yaşanan yüksek artışın ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) getirdiği işlem yasaklarına muhalefetten eleştiri geldi.

Geçen hafta Türk Lirası’nın değer kaybetmesinin sorumlusu olarak Londra merkezli bazı finansal kuruluşları gösterildi. Bu kuruluşların ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktığı ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremedikleri öne sürüldü. Bu iddiaların ardından serbest piyasanın kurallarını hiçe saydığı iddiasıyla bazı yabancı kuruluşlara işlem yasağı getirildi.

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, iktidarın “çelişkili” kararlarına tepki gösterdi. Döviz manipülasyonu yaptıkları gerekçesiyle, Londra merkezli bankalara işlem yasağı getirilmesine dikkati çeken Şahin, şehir hastanelerinde yaşanacak her türlü anlaşmazlık için Londra mahkemelerine tam yetki verildiğini anımsattı. Şahin, “Londra Merkezli bazı finans kuruluşlarına Türk parasına karşı operasyon yaptıkları gerekçesiyle işlem yasağı getiren iktidar, halkın sağlık hakkını Londra’daki finans çevrelerine ve Birleşik Krallık mahkemelerine teslim ettiği Sayıştay raporuyla ortaya çıkan bürokratlara, bakanlara ve milletvekillerine de bir yasak getirmeyi düşünüyor mu?” dedi.

PROJELERİN FİNANS KAYNAKLARI

İktidarın Londra ile ilişkisini hep sıcak tuttuğunu söyleyen Şahin, “İktidar yıllardır dışardan yatırım getirmek ve borç almak için Londra merkezli birçok finans kuruluşuyla görüşüyor. BDDK tarafından işlem yasağı getirilen kurumlar da bu finans kuruluşları arasında. Hatta bu finans kuruluşları, Türkiye’de Yap-İşlet- Devret veya Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan yol, köprü, tünel ve hastanelerin de kredi sağlayıcıları durumunda. Yani iktidarın bu projeleri gerçekleştirecek müteahhitlere kredi sağlaması için yetkilendirdiği kurumlar. Şimdi de doların yükselişini ört bas etmek için, Türkiye’deki ekonomik krizin sorumlusu olarak bu kuruluşlar gösteriliyor” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dolar/TL'de sınırlı düşüş Simit fiyatlarına bakanlık ayarı: Zorunlu hale getirildi Üretici emeğinin karşılığını istiyor Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Altın fiyatları haftanın ikinci işlem gününe de düşüşle başladı