Hukukçulardan ‘Erdoğan’a hakaret’ değerlendirmesi: Aktif siyasi görevdeyse özel hukuktan yararlanamaz

Erdoğan’a ‘İblis’ diyen yurttaşın ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ yerine ‘hakaret’ suçundan cezalandırılmasını değerlendiren hukukçu Kazan, “Hâkim, doğru bir anlayışla hareket etmiş” dedi. Profesör Yaman Akdeniz ise “Aktif siyasi görevdeyseniz özel hukuk hükümlerinden yararlanamazsınız” diye konuştu

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’a “Al seçim senin olsun iblis” diyen yurttaşa, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçu yerine “hakaret” suçundan ceza verilmesini değerlendiren hukukçular, “Hâkimin anlayışı doğru” yorumunu yaptı.

Ankara 46’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararında, “Sanık, Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla yaptığı icraatlarından dolayı değil, siyasi bir kişilik, parti başkanı olarak gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle hakaret suçunu işledi” denildi. Kararı BirGün’e değerlendiren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, “Hâkim, bu kararında son derece doğru bir anlayışla hareket etmiş. İnsanlar, doğal olarak AKP Genel Başkanı’nın bir demecini, yaptığı bir değerlendirmeyi eleştirmek istiyor. O eleştiri ‘aşağılama mı değil mi’ diye bir tartışmaya ya da değerlendirmeye tabi tutulacaksa bunda Cumhurbaşkanlığı sıfatı değil parti genel başkanlığı sıfatı dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’de “hakaret suçu” kavramının abartıldığını ifade eden Kazan, “İnsanlar en ufak bir eleştiriye dahi hakaret gözüyle bakıyor. Durum böyle olunca mahkemelerde bu tür çok dosya oluyor. Burada sıra dışı olan şey, hâkimin Erdoğan’ın parti genel başkanlığı sıfatını dikkate almasıdır. Daha önce bu gözle bakan bir hakim olmamıştı. Hukuki açıdan olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir” dedi.

Kararın Yargıtay tarafından bozulabileceğini de söyleyen Kazan, “Türkiye’de yargı ile ilgili ciddi bir sorun var. Bazı hâkimlerin verdiği olumlu kararlar, Yargıtay tarafından anında bozuluyor. Bu kararda da aynı durumun yaşanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

AKTİF GÖREV VURGUSU

Prof. Dr. Yaman Akdeniz de kararın “yetersiz ama olumlu bir karar” olduğunu vurguladı. “Enteresan bir kararla karşı karşıyayız” diyen Prof. Dr. Akdeniz, “Eğer siyasi olarak aktif görevdeyseniz hukuki anlamda özel bir hükme tabi olmamanız gerekiyor. Erdoğan da aktif görevde. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’na hakaret gibi bir hükümden yararlanmaması gerekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bunu söylüyor ancak ülkemizde bu hüküm uygulanmıyordu” dedi.

HİÇ CEZA ALMAMALIYDI

Cumhurbaşkanı’nın ağır eleştirilere dahi hoşgörülü yaklaşmak zorunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Karar her ne kadar olumlu olsa da aslında bir bakıma da hatalıdır. Çünkü siyasetçilerin kendilerine yöneltilen ağır suçlamalara dahi tahammül etmesi gerekiyor. Normal bir hukuk düzeninde bu sözleri sarf eden kişinin hakaret suçundan da ceza almaması gerekiyordu. Yine de Cumhurbaşkanı’na hakaret olarak değerlendirilmemesi dikkati çekici bir gelişmedir” dedi.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA DAVA REKORU

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde önceki dönemlere göre 15 kat artan ‘hakaret’ suçlaması, partili Cumhurbaşkanlığı’nın kurumsallaştığı 2018’de rekor kırdı. 2017’de 20 bin 539 olan soruşturma sayısı 2018’de 26 bin 115’e çıktı. Bunlardan 7 bin 128’i hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 4 bin 880 soruşturma davaya dönüştü.

19’u çocuk, ikisi yabancı uyruklu olmak üzere 2 bin 462 kişi mahkumiyetle cezalandırıldı. 5’i yabancı uyruklu 687 kişi hapis ile cezalandırılırken 11’i çocuk, biri yabancı uyruklu 199 kişi adli ve idari para cezasına çarptırıldı. 298 kişinin cezası ertelendi, 516 kişi hakkında güvenlik tedbiri uygulanması kararlaştırıldı. 28’i çocuk, altısı yabancı uyruklu bin 114 kişi beraat ederken 117’si çocuk 13’ü yabancı uyruklu 2 bin 39 kişi hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı.

ERDOĞAN’IN AVUKATI TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, konuya ilişkin haberlere Twitter’dan yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.

Aydın, “Yargıtay 16. Ceza dairesi kararlarına göre ‘hırsız’ veya ‘iblis’ demek cumhurbaşkanına hakaret suçudur. Yerel mahkemenin hukuka aykırı olarak verdiği, Yargıtay denetiminden geçmemiş bir kararı, emsal karar diye sunmak, açık bir saptırmadır” ifadelerini kullandı.

SAĞLAR’A 10 AY HAPİS CEZASI

Gazetemizin köşe yazarı, eski Bakan Fikri Sağlar’a Cumhurbaşkanı’na “FETÖ’cü” dediği gerekçesiyle Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “10 ay” hapis cezası verilmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı İktidar ‘yeni anayasa’ turuna başladı: Özel’den “Önce Anayasa’ya uyun” mesajı Bina yan yattı, boya yapacaklar