İzmir Büyükşehir Belediyesi 'zeytinlik düzenlemesi'ne karşı dava açıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine tepki gösterirken, "Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Soyer, "Bakanlığın bugün yayınladığı vicdanları yaralayan yönetmelik ile zeytinliklerimiz madenciliğe açıldı. Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarım" dedi.

DÜZENLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

Elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek.

Yönetmeliğe göre zeytinliklerin maden sahanın ‘faaliyet bittiğinde rehabilite edilmesi’ şartı aranacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Foça’da çevre faciası yaratan ‘Harrier’e dava açıldı Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Batman'da nesli tükenmekte olan 'çizgili sırtlan' petrol atığında öldü Teke Deresi kirden gri akıyor "Yılanlar kesinlikle öldürülmemeli"