Jeotermal ihalesini iptal edin zeytinleri gözden çıkarmayın

Balıkesir’in Edremit, Burhaniye, Ayvalık ilçelerindeki 11 farklı alanda jeotermal aranması için 21 Ocak’ta yapılacak olan ihaleye tepki sürüyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir açıklama yayınlayarak “Bu alanlardan elde edilecek jeotermal kaynaklar ile bölgemizde jeotermal enerji santrallarının yapılmasının amaçlanmasından kaygı duyuyoruz. Körfezde jeotermal santrallarına hayır” dedi. Edremit Bölgesi’nin dünya çapında ünlenmiş zeytin ve zeytinyağı bölgesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Zeytinler jeotermal uğruna gözden çıkarılamaz” ifadeleri kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Edremit bölgesinde jeotermal enerji santralı kurulursa şu etkilerin görülebileceği de belirtildi:

Halkın birinci derecede geçim kaynağı olan zeytinin verimi ve kalitesi düşecek. Zeytin ağaçları kuruyacak, diğer tarım ürünleri etkilenecek.
Jeotermal atık suları ile Edremit Çayı, Üyücek, Kadıncık, Karınca, Nikita Dereleri ve deniz kirlenecek. Canlı yaşamı yok olacak.
Jeotermal santrallarından ve bacalardan salınan gazlar ile körfezin hava kalitesi bozulacak.
Körfezi çürük yumurta kokusu saracak.
Turizm olumsuz etkilenecek.

Aydın Kızılcaköy’de, İzmir Tire Başköy’de, Manisa Salihli ve Alaşehir’de yaşanan jeotermal tahribatlarının hatırlatıldığı açıklamada 21 Ocak’ta yapılacak olan ihalenin iptal edilmesi çağrısı yapıldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
MUÇEV’in olmayan sahil neredeyse yok Dünyanın en yaşlı 10 ağacı 1000 yıllık dut ağacı hala meyve veriyor Sandras Dağı’nın yeni yarası: Ormanlık alana maden projesi Batman'da nesli tükenmekte olan 'çizgili sırtlan' petrol atığında öldü