Kaynaştırmıyorlar ayrıştırıyorlar

Okullar açıldı ama otizmli çocuklar yine okullara kabul edilmiyor, kapı kapı dolaşmak zorunda bırakılıyor. Her yıl aynı sorunları yaşadıklarını belirten aileler, “Çocuklarımız kaynaştırılmıyor, ayrıştırılıyor” diyor.

DİLARA ŞİMŞEK

Eğitim yılı başladı, yaklaşık 18 milyon öğrenci önceki gün ders başı yaptı. Ancak özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar ve aileleri için eğitimin başlaması her yıl çileye dönüşüyor. Otizmli çocukların okullara kabul edilmemesi, eğitim saatlerinin yetersizliği, kaynaştırma hakkının ihlali gibi sorunlar bu yıl da tekrarlandı.

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucu Üyesi Sedef Erken, her eylül ayında aynı sendromu yaşadıklarını, eğitim hakkıyla ilgili sorun yaşayan ailelerin her gün aradığını kaydetti. Kaynaştırma yerine ayrıştırmayla karşılaştıklarını söyleyen Erken, “Okula kabul sorunları yaşıyoruz. Çocuğuna kaynaştırma raporu verilen veli okula gidiyor ama müdür engeline takılıyor. Müdür diyor ki ‘Ben çocuğunu kaynaştırmaya almıyorum, özel eğitim sınıfına alıyorum.’ Yani çocuklar alt kademeye sürekli itiliyor” dedi.

Bakanlık ve okullar arasında iletişim aksaklıkları olduğunu da belirten Erken, ücretsiz dağıtılan kitap ve materyallerin bazı illerdeki okullara gönderilmediği yönünde şikâyetler aldıklarını dile getirdi. Erken, karşılaştıkları diğer sorunları ise şöyle sıraladı: “Özel eğitim okullarında da öğretmen niteliği ve servis konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Tam okul açılıyor tadilat başlıyor, her sene aynı sorun. Özel eğitim sınıfı açılması gerekiyor ama açılmıyor. Çocuklar okula gidemiyor.”

ÖĞRETMENLERİN FARKINDALIĞI YOK

İstanbul’da yaşayan Figen Çevik, 1’inci sınıfa giden otizmli oğlu Alper için okul hayatının mücadeleyle başladığına dikkat çekti. Öğretmenlerin özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarla ilgili farkındalığının olmadığını vurgulayan Çevik, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Geçen hafta uyum eğitimiyle başladı eğitim mücadelemiz. Okula kayıt yaptırırken Alper’in otizmli ve hiperaktivite sorunu olduğunu söyledik. Ancak öğretmenimizin bizden haberinin olmadığını, otizmle ilgili bilgisinin olmadığını gördük. Uyum eğitiminde ilk gün öğretmenin Alper’le çok fazla yakınlaşmadığını, temas kurmadığını gözlemledik. Otizmli çocuklar için iletişimde en önemli şey göz teması kurmak; ama bunun olmadığını görmek bizi üzdü.”


İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucu Üyesi Sedef Erken

ÖZEL EĞİTİM SINIFI AÇMAYACAKLAR

Uyum eğitiminin daha 3’üncü gününde öğretmenin şikâyetiyle karşılaştıklarını dile getiren Çevik, “Öğretmen bizi arayıp okula gelmemizi söyledi ve ‘Alper çok hareketli, sınıftan çıkıyor, ben diğer çocuklara okuma yazma öğretmek zorundayım, bu iş nasıl olacak?’ diue sordu. Müdürle konuştum ama olumlu dönüş alamadık. Ben de 3 günde pes ettim ve kaynaştırmadan alıp özel eğitim sınıfına vermeye karar verdim. Dün müdürle konuştum ve özel eğitim sınıfının olmadığını, kuramayacakların söyledi. Şimdi ne yapacağız, bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM HER ÇOCUĞUN HAKKI

Türkiye Otizm Meclisi, eğitim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, eğitimin her çocuğun hakkı olduğunu vurguladı. Otizmli çocukların okullara kabul edilmemesi, eğitim saatlerinin yetersizliği, kaynaştırma hakkının ihlali gibi sorunlara dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Eğitim her çocuğun hakkıdır. Her çocuk eğitim hakkından ayrımcılığa uğramadan, gerekli tüm koşullar eksiksiz sağlanarak eşitlikçi biçimde faydalanma hakkına sahip. Tüm yasal dayanaklara rağmen çocuklarımızın temel sorunları maalesef sürmekte. Okul kabulünde sorunlar ve ayrımcılık, rehabilitasyon merkezleri üzerinden verilen eğitim saatlerinin yetersizliği, kaynaştırma hakkının ihlali, özel eğitim için materyallerin gerek nitelik gerek nicelik olarak eksikliği devam ediyor. Servis konuları sürekli sorun olmaya devam ediyor. Bütün yaz yapılmayan tadilatlar tam okullar açılırken başlıyor. Ülkemizde otizmli çocuklar adına yaşanan hak ihlallerinin artık son bulmasını talep ediyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Cin şişeden çıktı bir kere!