Muğla’nın termik santral çilesi

DİLEK YEĞİN

“Havayı Kirletme İzni” olarak nitelenen termik santralların filtresiz çalışma iznine dair düzenlemeye tepkiler sürüyor. Değişiklik Muğla’ya büyük zarar veren Yeniköy ve Kemerköy santrallarını da kapsıyor. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) yayımladığı raporlar ile santralların ve madenlerin yıkımını gözler önüne serdi.

MUÇEP’ten Güngör Erçil ve Deniz Gümüşel’in değişiklikle ilgili hazırladıkları raporda, “Maddeye eklenen yeni cümle düzenleme başlangıç noktası yaratma gayretini göstermektedir. Oysa, Kanun’un yürürlüğe girmesinden yedi yıl, AYM’nin iptal kararından beş yıl geçmiştir” denildi.

KÖYLER TAŞINDI

Deniz Gümüşel’in hazırladığı rapora göre, 40 yıl önce Yatağan-Eskihisar ve Milas-Sekköy linyit sahalarının açılmasından bu yana ilde toplam 7 bin hektar alanda madencilik yapıldı. Bu alanların yarısı orman, kalan yarısının büyük bölümü de tarla ve zeytinlikti. Bu sahalar için pek çok köy taşındı ya da yok oldu. İlde 44 bin hektarın üstünde alana linyit işletme ruhsatı verildi ve özelleştirildi. Ruhsatların tamamının işletmeye alınması halinde 30 bine yakın insan daha madenlerden etkilenecek.
Kömürün Gerçek Bedeli-Muğla araştırmasındaki sağlık etki modellemesi, hava kirliliğinin yılda 280 erken ölüme yol açtığını ortaya koydu.

Yatağan’da ilk santral ünitesinin işletmeye alındığı 1982’den 2018’e kadar, toplamda 45 bin insanın erken öldüğü tahmin edildi. 2018-2043 yılları arasında çevre yatırımları yapılsa bile santrallar 5300 insanın daha erken ölümüne yol açacak.

SANTRALA PARA DEVLETTEN

Emeklilik yaşına gelmişken özelleştirilerek ömrü uzatılan santrallara sağlanan devlet teşvik ve desteklerinin bedeli yurttaşlara yansıdı.

>> Bölgesel yatırım teşvikleri kapsamında üç santral da ‘öncelikli yatırımlar’ tarifesi üzerinden KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, Faiz Desteği’nden yararlandı.

>> 1 Ocak 2018’de yürürlüğe giren Kapasite Mekanizması Yönetmeliği dahilinde, Ocak-Aralık ayları arasında, üç santralın belli bir kapasitesinin işletmede kalabilmesi için sağlanan ödenek 187 milyon lira.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kalkan’da koruma altındaki ada martıları görüldü Dünyanın en yaşlı 10 ağacı KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nden Vatan Partisi'ne yanıt "Yılanlar kesinlikle öldürülmemeli" 10 maddede hava kirliliğine çözüm