Sanayi ve santrallerde kullanılan doğalgaza üç ayda yapılan zamlar yüzde 100’ü aştı!

Sanayi ve santrallerde kullanılan doğalgaza ekimde yüzde 15 ve kasımda yüzde 48 oranında yapılan zamların ardından aralık ayında da yüzde 20’lik bir zam daha yapıldı. Yapılan üç zam, bu tesislerde kullanılan doğalgazın fiyatında yüzde 100’ü aşan artış meydana getirdi. Uzmanlar, bu zamların nihayetinde tüketiciye yansıyacağını belirtiyor.

EKONOMİ SERVİSİ

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde aralık ayına ilişkin tarife tablosu yayınlandı.

Buna göre büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 20 oranında zam geldi. BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı ise değişmedi.

Gelen son zamla birlikte, sanayi ve santraller tarafından kullanılan doğalgazın fiyatı, üç ayda yüzde yüzü aşan bir artış yaşadı.

ÜÇ AYDA ÜÇ ZAM!

BOTAŞ, ekim ayında sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 15'lik sam yapmıştı.

Kasım’da ise BOTAŞ, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 48,4; santrallerin kullandığı doğalgaza ise yüzde 46,8 zam yapmıştı.

Son yapılan yüzde 20’lik zamla birlikte sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı Ekim’den Aralık ayına kadar yüzde 104,79, santrallerin kullandığı doğalgazın fiyatı ise yüzde 102,58 artmış oldu.

TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Sanayi ve santrallere bu zamlar yapılırken konutta kullanılan doğalgaza ise Temmuz’dan bu yana zam yapılmıyor.

Konut doğalgaz tarifesi, 1 Ocak 2021'den itibaren 2021 yılı haziran ayına kadar her ay yüzde 1'er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zamlanmıştı.

Ancak, tüketiciye zam yapılmasa da sanayi ve santrallere yapılan zamlar dolaylı yoldan tüketiciye yansıyor. Uzmanlar, sanayi ve elektrik santrallerine getirilen doğal gaz zammı tüketiciye artan elektrik faturaları şeklinde yansıyacağını vurguluyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor? Mehmet Şimşek duyurdu: İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolar kredi! Saray’a dakikada bir asgari ücret Tekel bayileri sigara boykotuna başladı: Firmanın hiçbir ürününü raflarımıza koymayacağız Üretici emeğinin karşılığını istiyor