Saray, Dışişleri, MİT ve Maliye Bakanlığı Libya’da

Mevlüt Çavuşoğlu, Berat Albayrak, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın’dan oluşan heyet, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile görüşmek üzere Libya’ya gitti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile görüşmek üzere Libya’ya gitti. Heyet, UMH Başbakanı Fayiz Sarrac ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu, Albayrak, Fidan ve Kalın, Libya’da UMH’nin Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala tarafından karşılandı.

Heyet, UMH kontrolündeki Trablus'a giderek Fayiz Sarrac ile bir araya geldi.

LİBYA’DA SON DURUM

Libya, BM ve Türkiye’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile General Halife Hafter komutasındaki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO)ikiye bölünmüş durumda.

Türkiye’nin doğrudan verdiği askeri destekle birlikte son haftalarda iki taraf arasındaki savaşta Trablus hükümeti yeni mevziler kazanmaya başlamıştı.

Sirte, UMH kontrolündeki Trablus ile Hafter’in kontrol ettiği Bingazi arasında bulunuyor ve Libya’nın başlıca enerji ihracat terminallerine en yakın şehri. Hafter’e bağlı güçler ocak ayında Sirte’yi ele geçirdi. UMH ise geçen hafta şehre doğru ilerlemeye başladı. UMH güçleri, yoğun hava saldırıları sonucunda bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı.

KAHİRE BİLDİRGESİ

6 Haziran’da Kahire’de Mısır lideri Abdulfettah Sisi, General Halife Hafter ve Tobruk yönetiminin siyasi temsilcisi Akile Salih 8 Haziran itibarıyla ülke genelinde ateşkes öngören “Kahire Bildirgesi” Türkiye tarafından reddedilmişti. Tobruk merkezli yönetimi destekleyen Rusya, Fransa, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ile ABD “Kahire Bildirgesi”ni desteklediklerini açıklamıştı.

Mısır’ın girişimiyle ortaya çıkan bildirge özetle çatışmaların durması, ateşkes ilan edilerek BM himayesinde siyasi sürece geri dönmeyi içeriyor. Bu kapsamda 90 gün içerisinde seçilmiş bir Başkanlık Konseyi kurulmasına hazırlık olarak Cenevre’deki 5+5 Libya Ortak Askeri Komitesi ile görüşmeler düzenlenmesi çağrısı yapılıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Lübnan karışırsa Ortadoğu yanar İran’da gergin bekleyiş İsrail ile ticaret, tepkiler için değil ‘engelleme’ yüzünden kısıtlanmış KFC İsrail boykotuna katıldı: 108 şube kapatıldı İspanya basınında gündem Arda Güler