Saray’ın istifa sessizliği uzun sürdü

Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının yankıları sürerken ne hükümet cephesinden ne de yandaş medyadan bir açıklama geldi. İstifadan 24 saat sonra ilk kez ekrana çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan pek çok konuya değinmesine rağmen istifadan hiç söz etmedi.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının yankıları sürüyor. Instagram’dan yapılan istifa duyurusunun ardından gazetemizin baskıya gittiği saatlere kadar aradan geçen 24 saate karşın resmi kaynaklardan açıklama gelmedi. İstifa haberi Türkiye Gazetesi dışında yandaş medyada yer almadı, Anadolu Ajansı’nın dahi geçmediği haber, yandaş medyada da yer bulmadı. İstifadan saatler sonra ilk kez ekrana çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen 12. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. Azerbayacan-Ermenistan geriliminden, başkanlık sistemine dek pek çok konuya değinen Erdoğan, konuşmasında Damat’ın istifasından hiç bahsetmedi.

AKP MYK’sının ardından açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, basın toplantısında Albayrak’ın istifasına ilişkin soruyu cevaplamadı. Çelik, “İstifayı kabul edip etmemek Cumhurbaşkanı’na bağlıdır benim konuya ilişkin açıklama yapmam doğru değildir” dedi. Çelik, muhalefetin devlet krizine ilişkin eleştirilerinin de gerçeği yansıtmadığını iddia etti.


İki Bakandan ‘devam’ mesajı

Hükümet istifaya sessiz kalsa da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan üstü kapalı ‘yola devam’ açıklamaları geldi. SAHA EXPO Sanal Fuarı’nda konuşan Varank, istifa paylaşımına değinmeden “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlı, sonuç odaklı ve istikrara odaklanan ekonomi politikalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi. Aynı fuarda konuşan Pekcan ise “Pandemi sonrasındaki yeni düzende, küresel ekonomi ve ticaretteki rolünü daha da güçlendirmiş bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Binali Yıldırım iddiası

İstifa sonrası ortaya atılan senaryolar da gündem oldu. Reuters, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın ekonomiden sorumlu başkan yardımcılığı görevine getirilebileceğini iddia etti. Reuters’a konuşan AKP’li bir yetkili, Albayrak’ın istifasından sonra kendisine ulaşılamamasının ve devir teslim yapacak isim olmadan istifa etmesinin parti içinde belirsizlik yarattığını belirtti. Erdoğan’ın AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile gece saatlerinde bir toplantı yaparak para politikası hakkında konuştuğu da bildirildi.

Koltuğa Lütfi Elvan geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın eskiden olduğu gibi iki ayrı bakanlık olarak yönetileceği de iddialar arasında yer aldı. İlk etapta Albayrak’tan boşalan koltuğua kimin oturacağının belirleneceği, diğer adımların daha sonra atılacağı da bir başka iddia olarak dillendirildi. Boşalan koltuk için gün boyu eski bakanlar Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Nurettin Canikli, eski Kredi Garanti Fonu Başkanı İsmet Gergerli gibi isimler konuşulmuştu.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.

Kararda, "Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat ALBAYRAK'tan boşalan Hazine ve Maliye bakanlığına Lütfi ELVAN Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104 üncü ve 106 ncı maddeleri gereğince atanmıştır" denildi.

***


Dünya basını nasıl gördü?

Albayrak’ın istifası dünya basınında geniş yer buldu. Wall Street Journal istifa haberini “bir avuç yakın aile üyesine güven döneminin kapandığı” şeklinde yorumladı. Amerikan New York Times gazetesinden Carlotta Gall, “Türkiye’nin maliye bakanı gerileyen ekonominin yarattığı baskının ortasında istifa etti” başlığı ile yayımladığı haberinde, Türkiye ekonomisinin çökmekte, Türk Lirası’nın ise batmakta olduğuna dikkat çekti. Gall, Albayrak’ın istifasının ABD’deki başkanlık seçimleriyle de ilişkili olabileceğini öne sürdü: “Albayrak’ın görevinin bir kısmı da Beyaz Saray ile ilişkileri, Başkan Trump’ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner ile olan arkadaşlığı sayesinde yürütmekti.” dedi. Haberde “Albayrak ve Kushner, Whatsapp üzerinden iletişim kuruyordu ve resmi protokollerden kaçınmak isteyen iki lider arasındaki yeni nesil iletişimi sağlıyordu. Albayrak’ın geçen yıl Beyaz Saray’da Trump ile görüşmesini sağlayan şey de buydu” bilgisine dikkat çekildi. İngiliz Financial Times gazetesi, “Erdoğan’ın damadı Maliye Bakanlığı’ndan istifa etti” ifadelerini kullandı. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türk devlet medyasının istifaya dair tek bir haber yapmaması ve Cumhurbaşkanlığı’nın da sessizliğini korumasının akıllarda soru işareti bıraktığını belirtti ve ekledi: ”Albayrak’ın ayrılığı onaylanırsa bu, 2016’daki darbe girişiminin ardından bir avuç yakın aile üyesine güvendiği dönemden farklı bir döneme geçiş anlamına gelecek.” Reuters haber ajansı ise istifa haberinin ardından Türk Lirası’nın değer kazandığını aktardı. Fransız haber ajansı AFP ise Türkiye’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da daha önce istifa ettiğini hatırlattı ama istifanın kabul edilmediğine dikkat çekti.

***

Yandaşlardan istifa tepkisi

Albayrak’ın istifasına hükümet cephesinden ve yandaşlardan da tepkiler geldi. Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar “Berat Albayrak bakanımızın gayretini biliyoruz, görevinin devamını dileriz. Elbette takdir Cumhurbaşkanımıza aittir" paylaşımı yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Berat Albayrak yerli, milli olarak enerjide yaptıklarını ancak anlayanlar, ekonomide de ülkemizin 2023 hedeflerime ulaşması için sayısız hizmeti hayata geçirdiğini göremezler" dedi. En ilginç çıkış ise yandaş Rasim Ozan Kütahyalı’dan geldi. Kütahyalı, “Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu ve tüm HDP’liler ‘Berat Albayrak düştü’ diye zil takıp oynuyor, arkasından teneke bağlıyorlar. Dünün ‘Berat Bey yalakaları’ da sus pus. İnsanın içi parçalanıyor. Bu manzara çok acı” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Bina yan yattı, boya yapacaklar Bülent Arınç: "Özgür Özel'i başarılı buluyorum"