Sigara vergisine zam: "Devlet, sektöre müdahale etti"

ANIL KARACA

Cumhurbaşkanı kararı ile, sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı, 0,2895 TL'den 0,3899 TL'ye çıktı. Paket başına asgari maktu vergi tutarı 7.8 TL oldu. Zammı BirGün'e değerlendiren Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, bu artışın devletin sektöre bir müdahalesi olduğunu söyledi.

Bir paket sigara içindeki her bir dal sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı, 4 Temmuz'da 0,2679 TL'den 0,2895 TL'ye çıkmıştı. Böylece bir paket sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 5.35 liradan 5.79 liraya yükselmişti.


Asgari maktu vergi tutarı 0,3899 TL olunca paket başına asgari maktu vergi tutarı 7.8 TL oldu. Sigaranın vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0,4539 TL olarak korundu.

"DEVLET SEKTÖRE MÜDAHALE ETTİ"

Sigaraya asgari maktu vergi zammını BirGün'e değerlendiren Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, bu artışın devletin sektöre bir müdahalesi olduğunu vurguladı. Bingöl, zamlarla birlikte fiyatları artan sigaraların, düşük fiyatlı sigaralar ile rekabet edemediğini, devletin de vergi artışıyla bu duruma müdahalede bulunduğunu söyledi.

Asgari maktu verginin ne anlama geldiğini de açıklayan Bingöl, şunları söyledi:

"Sağlığa zararlı ürünler söz konusu olunca, ürün belli fiyatın altında düşmesin diye uygulanır. Amaç, olan talebi azaltmak. Asgari maktu niye artırıldı, çünkü yüksek fiyatla satılan sigaralar düşük fiyatlı sigaralarla rekabet edemedi. Bu artış yaklaşık 15 lira altındaki sigaraları etkileyecek. Bu artış devletin sektöre müdahalesidir."

"KAYIT DIŞILIK ÇOK FAZLA"

Bu müdahaleler ve zamlarla yurttaşların kaçak tütün gibi kayıt dışılı ürünlere itildiğini ve bunun da sağlık harcamalarını artırmak gibi sonuçları olduğunu ifade eden Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

"Devlet, sigara zammının yüksek sigaralara olan talep azaltacağı için vergi argümanıyla sektöre müdahale etmiş oldu. Doğru bir müdahale mi, bunun fiskal amacına bakıyorlar. Toplumsal amacına bakılmıyor pek. Şunu unutmamalı, tütün ürünleri konusunda Avrupa’da bir asgari ücretle kaç paket sigara alınabilir müessesesinden hareket edilir. Tütüne olan talebi kısmak gerekir. Bizde, diğer ülkelere göre sıkıntı kayıt dışılığın çok fazla olması. Optimal noktayı aştığınızda vatandaş kayıt dışılığa yöneliyor. Sağlık harcamaları artırıyor bu, elde edilecek geliri düşürüyor. Avrupa’da kayıt dışılık yok."

ASGARİ MAKTU VERGİ TUTARI NEDİR?

Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergi tutarından büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Dolar/TL'de sınırlı düşüş Altın fiyatları haftanın ikinci işlem gününe de düşüşle başladı Simit fiyatlarına bakanlık ayarı: Zorunlu hale getirildi Üretici emeğinin karşılığını istiyor Saray’a dakikada bir asgari ücret