SOL Parti’den Ayvalık’taki ikinci maden faciasına tepki

Ayvalık’taki demir zenginleştirme maden tesisinin katı atık deposunda bir yılda ikinci kez çökme meydana geldi. Yaşanan çevre felaketi sonrası SOL Parti Ayvalık İlçe Örgütü, maden işletmesinin çalışmasına derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ

SOL Parti, Ayvalık İlçe Örgütü, Ayvalık'taki demir zenginleştirme madeni tesisinin atık barajının bir yılda ikinci kez çökmesi üzerine meydana gelen felaket hakkında açıklamada bulundu.

Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Bundan yaklaşık 15 yıl önce Ayvalık Karaayıt köyü merası Bilfer madenciliğe tahsis edildi. Karaayıt köylüleri bu merada hayvanlarını otlatıyor ve geçimlerini sağlıyordu. BİLFER madencilik şirketi bu alanda Kozak Demir Madeni’ni zenginleştiriyor ve atıklarını meraya yığıyor. Bu yığınlar artık küçük birer tepe olmuş durumda. Artık bu merada hayvancılık yapılamıyor. Köylülerin geçim kaynağı ellerinden alındı. BİLFER şirketinin atıkları kurşun ve arsenik gibi zehirli mineraller içeriyor. Yağan yağmurla bu atıklar sel yollarını takip ederek Madra Barajı’na doluyor. Madra Barajı Dikili’den başlayarak Ayvalık’a kadar bütün bölgenin tarımsal sulamasını sağlıyor. Yani yediğimiz sebze ve meyveler bu zehirli atıkları içeriyor” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Daha şimdiden Karaayıt civarındaki köylerin suları arsenikle zehirlenmiş durumda içme suyu bulunamıyor. Ayvalık içme suyunun durumuna ilişkin yetkililer bilgi vermiyor. En son 12 Aralık 2021 günü yoğun yağmur nedeniyle oluşan selle atık yığınları göstermelik olarak konulmuş bariylerden taşarak Madra Barajı’na aktı. Oluşan çevre felaketi yalnızca Karaayıt ve Ayvalık’ı değil, Dikili’den Burhaniye’ye kadar bütün bölgeyi yüzbinlerce insanı ve bu coğrafyadaki bütün canlı yaşamı tehdit etmektedir. Yetkililere sesleniyoruz; Ayvalık, Dikili, Gömeç, Burhaniye ve bunlara bağlı köylerin suları kontrol edilmeli, sağlıklı temiz kullanım ve içme suyu tahsis edilmelidir. Atıklar masrafı maden şirketi tarafından karşılanmak kaydıyla bertaraf edilmelidir. Halkın sağlığıyla oynayan sorumlular cezalandırılmalıdır. Maden işletmesinin çalışmasına derhal son verilmelidir.”

NE OLMUŞTU?

12 Aralık’ta Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş tarafından işletilen ve sürekli kapasite arttıran “Bilfer Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi” ne ait atık depolama alanında atık dağı çöktü ve ağır metaller dere suyuna karıştı. Söz konusu dere bölgenin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlanması da hedeflenen Madra Barajı’nı besliyor. Ayrıca, çevre felaketine neden olan Tesiste ocak ayında da yine bir çökme meydana gelmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Bina yan yattı, boya yapacaklar Bülent Arınç: "Özgür Özel'i başarılı buluyorum"