Tabiattan beton çölüne…

Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan Görnek Tabiat Parkı 50 yıllığına özel bir şirkete devredildi. Eşsiz güzelliğe sahip tabiat parkında betonlar yükselmeye başladı

Gökay BAŞCAN

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletmesi 50 yıllığına Sultan Oba Turizm LTD. ŞTİ.’ye devredilen Görnek Tabiat Parkı betona gömüldü. Bölgedeki çalışmayı ise projenin müteahhitliğini üstlenen Çakır Hafriyat İnşaat LTD. ŞTİ. yapıyor.

Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunan ağaçlık alan 2011 yılında tabiat parkı ilan edildi. Görnek Tabiat Parkı’nın Köprübaşı tarafından kalan alanı 2018 yılında, Çaykara sınırları içeresinde kalan alan ise 2019 yılında ruhsatlandırılarak imara açıldı.


Pandemi sürecinde dâhi durmayan iş makineleri bölgeyi her gün biraz daha betonlaştırıyor. Yeşilin griye döndüğü tabiat parkında iş makineleri de proje kapsamında 2 adet hizmet binası, kır lokantası, kamelyalar, 20 adet kır evi, seyir terası, çocuk oyun parkı ve doğa eğitim merkezi yapılıyor.

Korumak ve kullanmak arasında denge kurmuşlar

Bölge halkından Mehmet Akif, tabiat parkının yöre halkının kullandığı ve koruduğu bir alan olduğunu belirtti. Konuya ilişkin Milli Parklar yetkilileriyle görüştüğünü ifade eden Akif, “Trabzon Milli Parklar müdürü ile görüştüm, neden bu projeye izin veriyorsunuz diye sordum. Onlarda ‘halkın yurttaşların kullanabileceği bir alan yaratmak istedik. Korumak ve kullanmak arasında bir denge kurmak’ gerekiyor dedi. Bölge halkı olarak burayı öyle görmek istemediğimizi söyledik. Bu saatten sonra yapacak bir şey yok dedi. Burası kamu arazisi, kamunun rahatça kullanabildiği bir yerdi. İnşaatlara, yapılara gerek yoktu. Bölgedeki tüm yeşillikler zaten betona gömüldü” ifadelerini kullandı.

***

Bakan bölgeyi ziyaret etmişti

Görnek Tabiat Parkı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçen mayıs ayında ziyaret ettiği Barma Yaylası’nın 1 kilometre yakınında bulunuyor. Bakan Kurum bölgede yaptığı incelemelerde bölgenin 2019’da koruma altına alındığını belirtmişti. Bölgenin eşsiz bir ekosisteme sahio olduğunu ifade eden Bakan Kurum, korunacak alanları her geçen gün arttırdıklarını iddia etmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünyanın en yaşlı 10 ağacı Foça’da çevre faciası yaratan ‘Harrier’e dava açıldı Ankara’nın hava kirliliği karnesi: “Sınır değer 254 defa aşıldı” Batman'da nesli tükenmekte olan 'çizgili sırtlan' petrol atığında öldü Sinpaş, Kızılbük davasını kaybetti