“Türkiye’nin tercihi NBŞ olamaz”

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu,   şeker fabrikalarının peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Türkiye’nin tercihi NBŞ olamaz. NBŞ lobisi amacına ulaşırsa Türkiye’de şekerpancarı üretimi yerine GDO’lu mısır ithalatı yapılacak ve bir başka küresel dev olan “MONSANTO, BAYER” gibi tohum firmaları kazanacak” dedi

BirGün/Ankara

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, şeker fabrikalarının peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Türkiye’nin tercihi Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) olamaz. NBŞ lobisi amacına ulaşırsa Türkiye’de şekerpancarı üretimi yerine GDO’lu mısır ithalatı yapılacak ve bir başka küresel dev olan “MONSANTO, BAYER” gibi tohum firmaları kazanacak” dedi.

Okan Gaytancıoğlu, Cumhuriyetin kuruluş ayarlarıyla oynayan, rant uğruna her kazanımı paraya çevirmek isteyen, kendi çıkarları için halkının sağlığını düşünmeyen iktidarın, şeker fabrikalarını satıp paraya çevrilebilecek bir mal olarak gördüğünü savundu. Gaytancıoğlu, “Bu iktidar, fabrikaları satmak isterken, bu fabrikalar kurulurken ne çilelerin çekildiğini, nasıl imece yapıldığını, köy, ilçe ve şehirlerin fabrikalar çalıştıkça nasıl geliştiğini anlayamazlar. Çünkü Kurtuluş Savaşını ve Cumhuriyeti anlayamayan zihniyet, şeker fabrikalarını da anlayamaz” dedi.

NBŞ lobisi iktidarı kuşattı

İktidarın NBŞ lobisince kuşatıldığını belirten Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’de şekerdeki stok fazlalığı gerekçe gösterilerek şeker pancarı üretimine kota getirilirken, diğer taraftan kendine yeterliliği halen sağlayamadığımız hatta ithalatçı olduğumuz mısırı hammadde olarak kullanan nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimine geniş olanaklar sunulmuştur. Hammadde olarak mısır kullanan nişasta bazlı tatlandırıcılardoğrudan tüketilememekte, daha çok şekerli ürünler sanayinde girdi olarak kullanılmaktadır. Bu NBŞ lobisi amacına ulaşırsa Türkiye’de şekerpancarı üretimi yerine GDO’lu mısır ithalatı yapılacak ve bir başka küresel dev olan “MONSANTO, BAYER” gibi tohum firmaları kazanacak.

Bu NBŞ lobisi amacına ulaşırsa AB ülkelerinde ortalama % 1.5, Türkiye’de % 15 olan NBŞ kotası daha yukarılara çıkacak (belki de sınırsız olacak) ve bir başka küresel dev olan CARGILL kazanacak. Bu NBŞ lobisi kazanırsa Türk insanı, obezite, şeker hastalığı ve kanser gibi birçok hastalıkla mücadele edecek ve yine küresel ilaç firmaları kazanacak

Her şey son derece açık ve net. Pancardan şeker üretimi ile o mısırdan NBŞ üretimi konusu etraflıca incelendiğinde,Türkiye’nin tercihi NBŞ olamaz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dolar/TL'de sınırlı düşüş Altın fiyatları haftanın ikinci işlem gününe de düşüşle başladı Simit fiyatlarına bakanlık ayarı: Zorunlu hale getirildi Üretici emeğinin karşılığını istiyor Nur topu gibi yeni krizimiz oldu: Tavuk eti fiyatları neden yükseliyor?