Türkiye, öğrenci başına harcamada OECD ülkeleri arasında son sıralarda!

OECD’nin 38 tam üyesi ve ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporu açıklandı. Raporda, Türkiye'nin ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda olduğu görüldü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan bir rapor, Türkiye’nin eğitim alanında yatırım ve araştırma konularında sınıfta kaldığını ortaya koydu.

Euronews’in aktardığına göre, OECD’nin 38 tam üyesi ile ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporu bugün kamuoyuna açıklandı. Buna göre Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda geliyor.

TÜRKİYE'DE EĞİTİME NE KADAR HARCANIYOR? OECD ORTALAMASI NE?

Mevcut verilere göre Türkiye, öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. sırada. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar.

Türkiye’de ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrencilerin masrafı, gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 5,2’sine denk geliyor.

OECD’de yükseköğretimde araştırma ve geliştirme için öğrenci başına yıllık harcamada kişi başına 4 bin 678 dolar ile veri açıklayan 28 ülke içinde Türkiye 27. sırada.

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI EN FAZLA TÜRKİYE'DE

Yine raporda Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payının OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 olduğu ifade edildi. Türkiye bu alanda 36 ülke içinde ilk sırada yer aldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yusuf Tekin’in ‘eğitim sektörüne’ büyük katkısı: Orta direk özel okul kapısında CHP'den MEB'in önünde 'yeni müfredat' protestosu DEÜ’de torpil iddiası yargıda Neden Türkiye Yüzyılı, Neden Maarif Modeli? Yeni “maarif” ve “müfredat” üzerine: Tümü reddedilmeli