Tutuklu gazeteciler için meslektaşlarından Adalet Anıtı'na tuğla

Çanakkale'nin Eceabat Kocadere Köyü'nde düzenlenen Adalet Kurultayı'nda "Yerel Medya, İnternet Medyası ve Adalet İlişkisi" ele alındı. Kurultayda Türkiye'de gazetecilik mesleği, karşılaşılan baskılar ve engellemeler tartışıldı.

Çalıştay şeklinde düzenlenen 80. toplantıda on bir gazeteci, bir karikatürist ve iki avukat söz aldı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın yönettiği oturum yaklaşık üç saat sürdü. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yarkadaş, "180'e yakın gazetecinin tutuklu olduğu ülkemizde adaletin kırıntısı bile kalmadı" dedi.

BERBEROĞLU'NDAN ÖZEL MESAJ

Çalıştay, tutuklu gazeteci ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun gazetecilere yolladığı mektubun okunmasıyla başladı. Mektubu okuyan Avukatı Yiğit Acar, Berberoğlu'nun "Türkiye’de medya üzerindeki baskılar malum. Tek bir manşetin bedeli, kimi zaman hapis bazen milyar dolarlık vergi cezası ile kesiliyor" mesajını ilettiğini aktardı.

MEDİHA OLGUN: 'ADALET İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'

Sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı ise, internet sitesinin Yazı İşleri Müdürü tutuklu gazeteci Mediha Olgun'un çalıştaya yolladığı mektubu okudu. Olgun, mektubunda "Adaletsizliğe uğradık ancak adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Olgun, tutuklu arkadaşları Gökmen Ulu ile Mediha Olgun'un serbest bırakılmasını talep etti.

TRAJİKOMİK SORUŞTURMALAR

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven ise 32 gün süren tutukluluğuna ilişkin trajikomik yanları anlattı. Çalıştayda söz alan Birgün.net editörü Hakan Demir de sitelerinin karşı karşıya kaldığı hukuksuzlukları örneklerle anlattı.

Halk.tv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Akman da karamsar olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Sendika.org Genel Yayın Yönetmeni Ali Ergin Demirhan ise sitelerinin 61 kez kapatılmasına karşı verdikleri hukuk mücadelesini aktardı.

Gazeteduvar.com.tr editörü Nergis Demirkaya da hak haberciliğinde gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekti. Evrensel.net editörü Meltem Akyol da sürekli davalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

"YASAL DÜZENLEME ŞART"

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı (İYGAD) ve Gazetem İstanbul'un Yayın Yönetmeni Mehmet Mert, yerel gazetecilerin karşılaştığı sorunların çözümü İçin yasal düzenleneme yapılması gerektiğini belirtti.

Çalıştayın katılımcısı Karikatürist Ertan Aydın da "Mizahın üstündeki baskıyı kaldırın" çağrısı yaptı. Avukat Turan Aydoğan da medyayı cendere altına alan ceza kanunu maddelerinin düşünceyi ifade özgürlüğünü engellediğini örneklerle anlattı.

Çalıştaya DİSK BASIN İŞ'in mesajını getiren Alptekin Babaç da Cumhuriyet Gazetesi'nin 11 Eylül'deki duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

ANITA TUĞLA KOYDULAR

Gazeteciler çalıştayın ardından Hafıza Sokağı'nı dolaştı. Adalet Anıtı'nın önüne gelen gazeteciler, tutuklu meslektaşları İçin anıta birer tuğla koydu. Gazeteciler tuğla koyarken, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Umarız anıtın açılışına tutuklu tüm meslektaşlarımız da katılabilir" temennisinde bulundu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak CHP'den 1 Mayıs açıklaması: "Taksim'den vazgeçmiyoruz" CHP'den Anayasa şartı: AYM ve AİHM kararlarına uyulsun Bina yan yattı, boya yapacaklar Bülent Arınç: "Özgür Özel'i başarılı buluyorum"