Tuz Gölü’nde allı turna şöleni

Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü’nde, kuluçkadan çıkan on binlerce yavru, güzel görüntülere sahne oldu. Tuz Gölü iyi bir besin kaynağı Anadolu’da bozkırın ortasında yer alan Tuz Gölü’ne her yıl on binlerce flamingo gelirken, göl flamingolar için beslenme, kuluçka ve kreş imkanı sunuyor. Üreme alanında çok seçici olan flamingolar, […]

Dünyada flamingoların kuluçkaya yattığı en önemli sulak alanlar arasında bulunan Tuz Gölü’nde, kuluçkadan çıkan on binlerce yavru, güzel görüntülere sahne oldu.

Tuz Gölü iyi bir besin kaynağı

Anadolu’da bozkırın ortasında yer alan Tuz Gölü’ne her yıl on binlerce flamingo gelirken, göl flamingolar için beslenme, kuluçka ve kreş imkanı sunuyor. Üreme alanında çok seçici olan flamingolar, Akdeniz Havzası’nda özellikle, Aksaray’ın Eskil ilçesi sınırlarında yer alan Tuz Gölü’nün güneyini seçiyor.

Nam-ı diğer allı turna

Türkiye’de allı turna olarak da bilinen flamingolar, kuluçka döneminden çıkıp sürü halinde dolaşarak Tuz Gölü üzerinde görsel şölen sunuyor.

“Tuz Gölü insan faaliyetlerinden uzak ve korunaklı bir yer”

Tuz Gölü’ndeki flamingolar üzerine doktora tez çalışması bulunan, Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü Dr. Özge Balkız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, flamingolar için Tuz Gölü’nün insan faaliyetlerinden uzak ve korunaklı bir yer olması sebebiyle çok önemli bir yer olduğunu bildirdi.

20 binin üzerinde yavrulama olabiliyor

Bazı yıllar 20 binin üzerinde yavru Tuz Gölü’nde kolonide yumurtadan çıkıyor. Alan aynı zamanda tüm Akdeniz ve Kuzey Afrika ölçeğinde de flamingoların varlığı için büyük önem taşıyan bir sulak alan.

Bu yıl yağışlar iyiydi

Balkız, göldeki su durumuna göre kuluçkaya yatan flamingo sayısının yıllara göre değişim gösterdiğini vurgulayarak, “Tuz Gölü’nde flamingoların üreme başarısı büyük oranda gölün su seviyesine bağlı. Flamingolar yağışların çok olması ve gölün su seviyesinin yükselmesi halinde koloni kuruyorlar ve kuluçkaya yatıyorlar. Bu yıl yağışlar açısından iyi geçti ve binlerce flamingo gözlerini dünyaya Tuz Gölü’nde açtı,” dedi.

“Gölü besleyen kaynaklar korunmalı”

Tuz Gölü’nün baraj ve yeraltı sularının tehdidi altında olduğunu anlatan Balkız, Tuz Gölü’nü besleyen kaynakların korunmasının hem Tuz Gölü’nün hem de flamingoların geleceği için büyük önem taşıdığını bildirdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Saksonya Prensesi, Playboy’a poz veren ilk aristokrat oldu Cin şişeden çıktı bir kere!