Utanmadan hâlâ konuşuyor!

Kadın örgütleri iki kadının katilinin Seda Sayan’ın Show TV’deki programına çıkarılmasını bugün protesto edecek. Schafer sponsorluktan çekildiğini açıklarken, ilginç cezalarla gündeme gelen RTÜK ‘Müdahale yetkimiz yok’ dedi

Şarkıcı Seda Sayan, beş evlilik yapıp iki eşini öldürdükten sonra altıncı kez evlenmek üzere Flash TV’de bir de izdivaç programına çıkan Sefer Çalınak’ı önceki gün Show TV’de canlı yayına çıkardı. Bu kişinin ekrana çıkması, program sırasında Seda Sayan Show adlı hesaptan atılan tweetler ve Sayan’ın katili onaylayan tavrı sosyal medyada yoğun tepki topladı. Hasret Kara’yı 43 yerinden bıçaklayan Yakup Kara ise geçtiğimiz hafta Songül Karlı’nın programına katılmıştı.

'GÜLER YÜZLÜ KATİL' DEDİ
Sayan, 2 eşini öldüren Çalınak için “Bu kadar güler yüzlü bir katil gördünüz mü?” dedi.

SAYAN’A GÖRE KADIN DERS ALMALI
Çalınak’ın öldürdüğü kadınlardan birinin oğlu, telefonla yayına bağlanıp “O adamın ikide bir oraya çıkmasını istemiyorum” derken, Sayan Çalınak’a “Neden senin televizyona çıkmandan rahatsız oluyor” diye sordu. Ardından “Ben yargı mıyım? Neden alıyoruz biliyor musun, annen gibi başkaları da kurban olmasın diye alıyoruz. Kadınlarımızı bu cehaletten çıksın, iki tatlı lafa kanmasın diye alıyoruz. Çünkü (Çalınak) hala evlenmek istiyor” dedi. Öldürülen kadının oğluna da “O bir yanlışa düşmüş, sen düşmeyeceksin” diye seslendi. Ayrıca Seda Sayan Show’un Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda “Dünya Sefer Çalınak’ı konuşuyor. Bu işin ayrıntısını öğrenmek halkın hakkı” ve “Suç kimin sizce?” gibi ifadeler kullanıldı.



KANAL VE RTÜK PROTESTOSU VAR
Yüzlerce kadın örgütünü çatısı altında toplayan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Seda Sayan’ı kınamak üzere bugün saat: 17:00’da Sefaköy’deki program stüdyosu önünde eylem yapacağını açıkladı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise RTÜK’e “Görevini yap” çağrısı yaptı. “Kadın katillerini ekrana çıkarmak suçtur” diyen Platform saat 14.30’da Eski Ali Sami Yen Stadı önünde buluşarak, 15.00’da Gayrettepe’deki RTÜK önünde eylem yapacak.

FİRMA SPONSORLUĞUNU ÇEKTİ
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun bileşenlerinden Filmmor sponsorluğunu çekmesi için firmaya açıklama gönderdi. Schafer markası, kadın örgütlerinin tepkileri üzerine Seda Sayan’ın Show TV’de yayımlanan programından sponsorluğunu çektiğini açıkladı.

NAZLIAKA'YA GARİP ÇIKIŞ
CHP milletvekili Aylin Nazlıaka da Sayan’ı eleştiren isimlerden biriydi. Seda Sayan dünkü programında kendisini eleştirenlere sert sözlerle yüklendi. Garip açıklamalarıyla dikkat çeken Sayan özellikle Nazlıaka’yı hedef aldığı programda şunları söyledi: Siz kimi eleştiriyorsunuz ya! Siz dönünde kendinize bir bakın. Karşınızda Seda Sayan var. Siz kimsiniz? Ben kuru gürültüye pabuç bırakır mıyım? Anne olun ondan sonra konuşun. Ben babamdan neler çektiğimi yıllarca anlattım. Bundan sonra konuşanı da Allah’a havale ettim. Siz benle ilgili konuşamazsınız. Hele bir tanesi var terlik fırlatan, ayakkabı fırlatan. Sen sakın ha sakın! Sakın! Bana dokunmayan yılan bin yaşasın, dokunanı da perişan ederim.

***

Ciner’in fıtratında var

>>Ciner yayın grubuna bağlı Habertürk Gazetesi 2011 yılında Şefika Etik’in kocası tarafından sırtından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından fotoğrafını sürmanşette ‘Kadına şiddette son nokta’ başlığıyla yayınlamıştı. Kadınlardan yoğun tepki alan haber o zamanki Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı “Görününür kılmayı hedefledik” diyerek savunmuştu
>>Ocak ayında Habertürk Magazin ekinde kadın şiddetini masum gören şarkıcı İzzet Yıldızhan’ın “Şiddet algınız nedir?” sorusuna, “Sadece anlaşamadığımız ve zıtlaştığımız bir konu yüzünden bir tokat atıyorum. Şiddet mi bu? Bence bu bütün ailelerde olmuştur” dediği röportaj yayımlamıştı.

***

RTÜK’ün müdahale yetkisi yokmuş!

Programla ilgili olarak RTÜK’e şikayet yağarken, RTÜK “Müdahale yetkimiz yok” açıklamasını yaptı. Fakat kadın cinayetlerini meşrulaştıran bu programa müdahale etmeyen RTÜK’ün 2009’dan sonra göreve gelen Prof. Dr. Davut Dursun döneminde alınan birbirinden ilginç pek çok kararı bulunuyor.



Çöpçatanlık da RTÜK’ün işi oldu
RTÜK’ün dizilere bir diğer müdahalesi ise evlilik ile ilgili oldu. RTÜK filmlerde evli olmayan ve birlikte yaşayan karakterlerin evliliği için de her türlü yolu denedi. Evlilik dışı ilişkiyi meşrulaştırdıkları gerekçesiyle AKP’li ve MHP’li milletvekillerin hedefi haline gelen “Behzat Ç.” dizisinde Behzat ile Savcı Esra karakteri, eleştirilerin ardından nikâh masasına oturmuştu.

Televizyonda şarap mı dediler…
2010 yılının Aralık ayında Vedat Milor’un gurme programında nebbion, boğaz karası gibi üzüm türlerinin adı geçti. RTÜK, bunları şarap markası sanıp ceza vermeye kalktı. RTÜK üyelerinden Hülya Alp “Bunlar marka değil üzüm türü” dese de sonuç değişmedi: Kanala “gizli reklam” cezası verildi.

Akaryakıt zammı eleştirisine uyarı
Alem FM’de ‘Eylemce’ isimli bir radyo programı yapan Nihat Sırdar’a, RTÜK’ten uyarı gelmişti. RTÜK’ün yaptığı uyarının nedeni ise, programda akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasını eleştirmek olmuştu.

Winnie The Pooh’a 'bira' cezası
RTÜK’ün skandal uygulamalarından bir diğer ise geçen yıl Ağustos ayında almış olduğu “Winni the Pooh” cezası olmuştu. Çocukların severek izlediği “Winni the Pooh” isimli çizgi film, kahramanlarının ellerinde bira şişeleri olduğu ve kadeh tokuşturdukları için RTÜK tarafından uyarı cezası aldı.Ama Danıştay, RTÜK’ü haklı buldu. “Söz konusu sahneler, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerine olumsuz yönde etki etmektedir” diyerek RTÜK’ün uyarı cezasını onayladı.

Ahlaka aykırı kuralı
RTÜK, bir dizide genç kadının doğum günü hediyesi olarak öpücük vermesini “gençleri özendirip, eyleme geçirir nitelikte” bularak ceza verdi. Fox TV’de yayınlanan Deniz Yıldızı dizide RTÜK’ün ceza verdiği sahnede, genç kadın sevgilisini öpüyor ve “Bu da benim doğum günü hediyem” diyor. İki sevgili öpüşmeyi sürdürerek yatak odasına geçiyor, ikilinin sevişmeye başladığı görülüyor. RTÜK sahnenin çocukların da ekran başında olduğu bir saatte “genel izleyici” logosuyla yayımlanmasını “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması” ilkesine aykırı buldu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İSKİ duyurdu: İstanbul'da barajların doluluk oranında son durum “Murat Kurum kazanacak” diyen burç spekülatörü tüy dikti: “Doğum saati yanlış” Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Giyim, moda sektörü iklim krizini tetikliyor Cin şişeden çıktı bir kere!