Yurttaşa sabır, Erdoğan’a zam

“Müminin görevi yoksullukta sabretmektir” diyen Erdoğan, TBMM’de görüşülmeye başlanan 2021 yılı bütçe teklifine göre, 81 bin 250 TL olan maaşına 6 bin 750 TL zam yapacak. Teklife göre Cumhurbaşkanlığı’nın ödeneği de bir yılda 886 milyon TL artacak.

Hüseyin Şimşek

TBMM'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumunu yaptığı 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin detayları netleşti. Gelecek yıl yüzde 28.1 artışla 4 milyar 39 milyon 453 bin TL olarak belirlenen Cumhurbaşkanlığı ödeneği, 2022 için 4 milyar 255 milyon 329 bin TL, 2023 yılı için ise 4 milyar 517 milyon 766 bin TL olarak hesaplandı.

Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı bütçe teklifine göre, Saray’ın harcayacağı tutar bu yıla göre 886 milyon TL artışla, 4 milyar 39 milyon 453 bin TL olacak. Yurttaşlara kriz karşısında sabretmeyi telkin eden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 bin 250 TL olan maaşı ise gelecek yıl yüzde 8.3 oranın artarak 88 bin TL’ye ulaşacak. 2022 ve 2023 yıllarının bütçe tahminlerine göre de Erdoğan’ın maaşı artmaya devam edecek. Buna göre, Erdoğan’ın maaşı 2022 yılı için 96 bin TL olarak tahmin edilirken bu tutar 2023 yılında aylık 105 bin TL olacak.


‘DIŞ POLİTİKA’ GİDERİ 1.5 MİLYAR TL

Cumhurbaşkanlığı’nın hizmet kollarına göre yapılan bütçe sınıflandırmasına göre ise dış politikaya 1 milyar 500 milyon TL ayrılırken istihdama 72 milyon TL, bilgi ve iletişim kalemine 96 milyon 600 bin TL, finansal sistemin geliştirilmesi ve sigortacılık kalemine 30 milyon 240 bin TL ödenek ayrıldı. Saray’ın gelecek yılki personel gideri, 402 milyon 681 bin TL olacak. Mal ve hizmet alımı için ise 2 milyar 307 milyon 521 bin TL ödenecek.

KAMUYA BİNLERCE ARAÇ ALINACAK

2021 Yılı Bütçe Teklifi’nde genel bütçeli kamu idarelerine alınacak araçlara ilişkin de bilgi verildi. Ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından “sınırlama gelecek” denilse de kamu kurumları gelecek yıl tam 2 bin 865 yeni araç alımına imza atacak. Bu araçların önemli bir bölümü Sağlık Bakanlığı tarafından alınacak.

Buna göre, Saray’ın yüzlerce araçlık dev araç filosuna gelecek yıl 47 araç daha eklenecek. 2021 için Cumhurbaşkanlığı’na 2 otobüs, 5 Panel, 5 tane Pick-Up kamyonet, 5 minibüs ve 30 binek araç alınacak. TBMM için 10, Milli Savunma Bakanlığı için 244, Hazine ve Maliye Bakanlığı için 100 yeni aracın alınacağı öngörüldü. Teklife göre ayrıca Sağlık Bakanlığı bin 230, Jandarma Genel Komutanlığı 440, Sahil Güvenlik Komutanlığı 28 ve Emniyet Genel Müdürlüğü ise 519 yeni araç alacak.

YAYGIN DİN EĞİTİMİNE 11 MİLYAR TL

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 yılı bütçe teklifinde, kurumun dini hizmet giderlerinden “fetva yoluyla ulaşılacak kişi sayısına” ve gerçekleştirilecek toplantı sayılarına kadar çok sayıda konu başlığı yer aldı.

Diyanet için yaklaşık 13 milyar TL’lik ödeneğin ayrıldığı bütçe teklifine göre, 2020’de 9 milyar 914 milyar TL’lik ödenek ayrılan “Din hizmetleri ve yaygın din eğitimi” kalemi için gelecek yıl 11 milyar 190 milyon TL harcanacak. Diyanet’in gelecek yılki mal ve hizmet alım gideri 285 milyon TL olacak. Diyanet personelinin yalnızca “yolluk gideri”nin ise gelecek sene en az 45 milyon TL olacağı ifade edildi. Teklifte ayrıca, “Fetva yoluyla ulaşılacak kişi sayısı”nın 2021 için 1 milyon 259 bin kişi olması hedefi de yer aldı.

***

‘Yola daha güçlü devam etmek için’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 Yılı Bütçe Teklifi’ni anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, israf harcamalara değinmeyerek bütçenin “salgın hastalığın etkileri düşünülerek” hazırlandığını iddia etti. Oktay, “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin temel misyonu, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle siyasi ve ekonomik bakımdan küresel bir yeniden yapılanma sürecinde bulunduğumuz şu dönemde, Türkiye ekonomisinin yoluna daha güçlenerek devam etmesini sağlamaktır” dedi.

Bu bütçe teklifi ile halkın ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflediklerini anlatan Oktay, şunları söyledi:

“2021 bütçesi, salgına rağmen bir taraftan esnafımızın ve işçilerimizin emeklerinin karşılığını alabilecekleri, bir taraftan da iş dünyasının çarklarını aksamadan döndürebilecekleri bir temele sahiptir. 2021 bütçesi, dünyanın en güçlü olarak sayılan ülkeleri şalterleri indirmiş, maske savaşı derdine düşmüşken şehir hastanelerinden otoyollara, fabrikalardan barajlara kadar pek çok eseri hizmete açmaya devam eden dirayetli hükümetimizin bütçesidir.”

***

Muhalefetten bütçe tepkisi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 2021 Yılı Bütçe Teklifi’ne muhalefet tepki gösterdi. Halkın gerçek taleplerini yansıtmayan bir bütçenin hazırlandığını ifade eden CHP ve HDP, yurttaşlara yapılacak karşılıksız ödemelerin artırılması, israf harcamalarının ise azaltılması gerektiğini dile getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek sözüyle bütçe yapıldığını ifade ederek, “Haykırıyoruz. Bu bütçe yalan bütçedir, insanları 18 yıldır kandıranların bütçesidir. Bu bütçe 15 Temmuz’da şehit edilenlerin parasına el koyanların bütçesidir. Fakir fukaranın hakkını gasp edenlerin bütçesidir. Fuat Oktay’ın masallarının bütçesidir. Bu bütçe Genel Kurul’a indiği zaman sadece bir kişinin iki dudağı arasında kullanılacak bir bütçedir. Cumhur İttifakı’ndan emir alan kişi Türkiye’nin bütçesini anlatacak. Sesinizin dört duvar arasında yankılandığını bilmek kadar acı bir şey olabilir mi? Yaptırımımız yokken, sorgulamıyorken. İnsanlar kendilerini yakıyor, kimsenin sesi çıkmıyor” dedi.

YOKSULLUĞU ARTIRDILAR

AKP’nin bütçe teklifini “akıl tutulması” olarak tanımlayan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise, “AKP iktidarı ekonomide, sağlıkta, eğitimde, sosyal alanda çok ciddi bir kriz yaşanmıyormuş gibi bir 2021 bütçesi hazırlayıp karşımıza getirdi. Recep Tayyip Erdoğan, 'Hükümete geldiğimizde yılda 2 milyar lirayı bulmayan sosyal yardımları 55 milyara çıkardık' dedi. Siz sosyal yardımları arttırarak yoksulluğu arttırdığınızı söylemiş oluyorsunuz. Yoksulluğu arttırmanın övünülecek ne tarafı vardır? Hiçbir tarafı yoktur, ama işte bu iktidar bununla övünmektedir” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Bahçeli, Mehmet Şimşek'e sahip çıktı: Ferdi Tayfur'lu paylaşım hakkında açıklama Yasak meşru değil, halk Taksim’de olacak Koray Aydın: Kazanmayayım diye organize bir el çalıştı İktidar ‘yeni anayasa’ turuna başladı: Özel’den “Önce Anayasa’ya uyun” mesajı Bina yan yattı, boya yapacaklar