Fridays for Future

Bugün başlayıp 27 Eylül’e kadar sürecek bir öğrenci eylemi olan Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) ya da Küresel İklim Grevi’ne en yüksek katılımın New York’ta olacağı öngörülüyor. Bir milyon öğrencinin greve çıkacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl İsveç’te lise öğrencisi Greta Thunberg’in birkaç arkadaşıyla başlattığı okul grevinin, küresel ısınmanın bir yalan olduğunu söyleyerek Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen Trump’ın ülkesinde karşılık bulması oldukça anlamlı.

Birçok ülke, greve katılımının yasak olduğu gerekçesiyle öğrencilerin devamsız sayılacağını açıklarken New York eğitim sorumluları okul yönetimlerine öğrencilerin devamsız sayılmamaları talimatını verdi. Obama’nın grevin lideri Thunberg ile görüşmesi ve ABD Kongresi’nin 16 yaşındaki Greta Thunberg’i senatoda konuşturması öğrencilerin greve katılımını teşvik etti. Buna karşın ABD muhalefetinin grevi Trumpgillere karşı eyleme dönüştürme niyetini de not etmeliyiz.

Öğrenciler bu yıl uluslararası düzeyde iki grev daha gerçekleştirdi. 15 Mart ve 15 Mayıs’taki grevlere en yüksek katılımın olduğu yer İngiltere’ydi. Eğitim Bakanlığı öğrenci grevine sıcak bakmadığını açıklamış, Ulusal Okul Müdürleri Birliği ise öğrencileri desteklemişti. Katılımın yüksek olmasını İngiltere’de de muhalefet sağlamıştı.

Batı, cuma günü başlayacak greve hazırlanırken Türkiye cuma namazı düzenlemesiyle meşgul. Eğitim Bakanı’nın küresel öğrenci eylemi hakkında ne düşündüğünü bilmiyoruz. Çünkü o, çocuklara bu dünyayı değil, öte dünyayı vaat ediyor! Dünyanın içine cin kaçtığını düşünen ve cin çıkarmakla meşgul Türk yetkililerin, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Beni değil, bilim insanlarını dinleyin” diyen birinin başlattığı eylemi kavraması kolay değil tabi! Kaldı ki Türkiye’de siyasetçileri açıklama yapmaya, tutum belirlemeye zorlayan bir hareketlenme de yok. Birkaç ilde “festival” tadında grevci öğrencilerin olmadığı park toplantıları olacak ama hepsi o kadar.

Peki çocuklar ne istiyor, Fridays for Future hareketi nasıl başladı?

Greta Thunberg, iklim krizine karşı ilgisizliği protesto etmek amacıyla 15 Ağustos 2018’de cuma günü İsveç parlamentosu önünde üç haftalık oturma eylemini başlattı. Instagram ve Twitter hesabından paylaştığı eylem günlüğü kısa sürede viral oldu. Belçika, İngiltere ve Avustralya’dan gelen destek üzerine Greta, Paris İklim Anlaşmasına uygun olarak küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutacak kararlar alınıp güvenle uygulanana kadar her cuma “iklim grevine” devam etme karar aldı. Senin okulda olman gerek diyen yetişkinlere verdiği yanıt ise amacını anlatıyor: Kötüleşen iklim okula gitmeyi anlamsızlaştırıyor. Neden gerçekleşmeyecek bir gelecek için ders çalışalım? Hükümetler eğitimi dinlemiyorken neden eğitim almak için çaba harcayalım?

Fridays for Future eylemlerinin, diğer çevre hareketlerinden farklı olarak antikapitalist bir harekete dönüşme ihtimali gittikçe güçleniyor. Hükümetlerin inatçı davranışı genç eylemcileri şimdiden sistemin diğer ayaklarını değiştirmek gerektiği fikrine hızla yaklaştırıyor. Genç insanlar, bir kurumu bir siyasi görüşü değil, kendilerinin yaşayacağı dünyayı kullanılamaz hale getirenin tüm yetişkinler olduğunu düşünüyor. Eyleme geçmeyen herkesi gelinen noktanın sorumlusu görüyorlar. Hani haksız da sayılmazlar...

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Endemik çiçekleri motosikletle ezdiler Koza Altın’ın gözü şimdi de yaylalarda Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u mühürlendi Haddehane projesinin 'ÇED olumlu' kararına mahkemeden iptal kararı Türkiye plastik sorununun neresinde?