Grevi kırmayın efendiler!

26 bin Türk Telekom işçisi 16 Ekim 2007'den bu yana grevde. Ancak katılan işçi ve grevde geçen işgünü açısından 1995 sonrasının...

26 bin Türk Telekom işçisi 16 Ekim 2007"den bu yana grevde. Ancak katılan işçi ve grevde geçen işgünü açısından 1995 sonrasının en büyüğü olan ve 40 güne yaklaşan Telekom grevi inanılmaz bir grev kırıcılığı ile yüz yüze. Hükümet-işveren işbirliği ile yürütülen grev kırıcılığı yüzünden yaşamsal bir sektördeki grev günlük yaşamda caydırıcı bir etki göstermiyor. Oysa grevi grev yapan caydırıcı etkisidir.


Türk Telekom"un resmi internet sitesinde şu inanılmaz açıklama yer alıyor: "Hizmetlerimizin sürekliliği için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hizmetlerimizin kesintisiz bir şekilde devam etmesi için gerekli tedbirlerin alındığını ve haberleşmenin sürdürülebilmesi için tüm hazırlıkların yapıldığının altını bu vesileyle önemle çizmek isteriz".


Peki 26 bin işçinin grevde olduğu bir şirkette nasıl olur da hizmetler kesintisiz sürer? Bunun tek bir yanıtı var: Grev kırıcılığı. Kısaca grevci işçilerin yerine başkalarının çalıştırılması. Türk Telekom sayıları 14 bine yaklaşan kapsam dışı işçiyi (sendika üyesi olmayanları) ve taşeron şirket işçilerini grevci işçilerin yerine çalıştırıyor. Böylece arızalar gideriliyor, hizmetler aksamıyor. Müşteri memnun!


Oysa yasalara göre grevci işçinin yerine başka işçi çalıştırmak, grev kırıcılığı suç. 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası"nın 43. maddesine göre, işveren grevci işçilerin yerine hiçbir surette daimi veya geçici olarak başka işçi alamaz veya başkalarını çalıştıramaz.


Yasa böyle; ancak yasa işverene vız geliyor. İki nedenle: Birincisi, yasayı uygulayacak kamu yetkilileri bizzat grev kırıcılığına ortak oluyor, teşvik ediyor. Grev kırıcılarını değil, buna direnen işçileri ve sendikacıları engelliyorlar. İkincisi ve daha da önemlisi yasanın uygulanması son derece zor ve yaptırımı komik.


Öncelikle grev kırıcılığın tespiti gerekiyor. Ancak grev kırıcılığı tespit edilse de, grevci işçilerin yerine başka işçi çalıştıran işveren, çalıştırdığı her işçi başına 150 bin liradan (150 YTL) az olmamak üzere ağır(!) para cezasına mahkûm edilebiliyor. Minareyi çalan kılıfını hazırlar! Grev kırmak isteyen işveren bu kadar ağır(!) para cezasını zaten göze alır. Yasa, grev kırıcılığı öylesine hafif bir cezayla geçiştiriyor ki adeta teşvik ediyor.


Yasanın bu grev kırıcı ve adaletsiz yanı aynı yasada yer alan bir başka cezaya bakınca daha iyi anlaşılıyor. 2822 sayılı Yasa"nın <ı>77. maddesine göre, grev süresince işyerinde çalışmaya mecbur olan işçilerden (grev kapsamı dışında yer alan işçilerden) geçerli bir özrü olmaksızın çalışmayanlar ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. İşte adalet, işte grev kırıcılığını açıkça teşvik: Grevi kıran işverene para cezası, greve katılan işçiye hapis cezası. (Bu arada hazırladığı bir torba yasa tasarısı ile grevci işçilere verilecek hapis cezalarını artıran AKP"nin, grev kırıcı işverene ise ağır(!) para cezasıyla yetindiğini ekleyelim.)


Grev kırıcı yasaları ve hükümet desteğini arkasına alan Telekom işvereni grev kırıcılığında ısrar ediyor. İşveren örgütleri de grevin kırılmasını bekliyor. O kadar ki, geçtiğimiz yaz aylarında THY grevi gündeme geldiğinde yeri göğü inleten(!) ve grevin ertelenmesini isteyen işveren örgütleri (örneğin TİM Başkanı Oğuz Satıcı) iletişim gibi hassas bir sektördeki grev karşısında pek tepki vermiyor.


Öte yandan rakı bardağı ve otomobil lastiğinin "milli güvenliği" bozduğu iddiasıyla cam ve lastik grevlerini defalarca erteleyen AKP hükümeti bu kez "grev hakkına saygı" maskesi takıp Telekom grevini ertelemeyeceğini söylüyor. Bir yandan erteleme sopasını elinde tutuyor, öte yandan grevi kırmayı ve sendikayı dize getirmeyi umuyor.


Grev kırıcılığın panzehiri grevci işçinin ve sendikanın dayanma gücü ile sınıf dayanışmasıdır. Telekom grevi bütün işçilerin ve sendikaların grevi haline gelirse; Türk-İş"in başlattığı dayanışma yaygınlaşır ve grevci Telekom işçisi maddi ve manevi olarak desteklenirse bu grev kırılmaz.


Onlar grevi kırmayı ve sendikayı dize getirmeyi umuyorlar. Ama yüz binlerce sendikalı işçi 26 bin Telekom grevcisine destek olursa ve grev etrafında bir sınıf dayanışması yaratılırsa bu grev kırılmaz.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Abdülhamitçiler, Osmanlıcılar, İslamcılar; nerdesiniz? Timşel Hoş geldin kadınım Çocukların gözünde okul nedir, öğretmen kimdir? Nuri Bilge Ceylan’la, Paris’te