Hiç akıllarından çıkmamış

TEKEL işçilerini hatırlıyor musunuz? Neredeyse 10 yıl önce sokağa çıkan işçiler, hepimize umut olmuş, uzak bir tarihin anılarını gerçek kılmışlardı. Polis saldırısına elinde somun ekmeğiyle, beline kadar su içinde direnen işçinin fotoğrafı bizim için ne kadar tazeyse, devlet için de unutulmayanlar arasındaymış meğer. Bunca zaman sonra ve aslında tam da memleketin her köşesinden irili ufaklı […]

TEKEL işçilerini hatırlıyor musunuz?

Neredeyse 10 yıl önce sokağa çıkan işçiler, hepimize umut olmuş, uzak bir tarihin anılarını gerçek kılmışlardı.

Polis saldırısına elinde somun ekmeğiyle, beline kadar su içinde direnen işçinin fotoğrafı bizim için ne kadar tazeyse, devlet için de unutulmayanlar arasındaymış meğer.

Bunca zaman sonra ve aslında tam da memleketin her köşesinden irili ufaklı işçi eylemleri haberleri gelirken, TEKEL işçilerinden 19’una dava açıldı.

İki işçi “görevi yaptırmamak için direnme ve siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme”, tüm işçiler de “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, katılma” ile suçlanıyor.

Avukatları Kazım Bayraktar ile konuştum, ilk sorum, “Zamanaşımı dolmadı mı?” oldu. Dolmamış.

İddianame ne zaman hazırlanmış peki?

Dokuz yıl önce.

Mahkemeye ne zaman gönderildi?

Geçen ay.

Dosyanın neden 10 yıl sonra tozlu raflardan indirildiğini, avukat Bayraktar şöyle açıkladı:

“Siyasi iktidar bir işçi hareketinden, bir halk hareketinden korkuyor, bu korkuyla 6 yıl sonra Gezi davası açıldı, TEKEL davası da bu korku politikasıyla üretildi. TEKEL işçilerinin Ankara’daki eylemini hiç unutamamışlar anlaşılan, hiç akıllarından çıkmamış. Gözdağı vermek amacıyla eski dosyalar açıldı, bir politika çerçevesinde arşivler indirildi. Davanın amacı baskı, tehdit ve yıldırma…”

Ekonomik durumun işçi eylemlerini artıracağını öngören iktidarın, bu davayla ön alma amacı taşıdığını söylüyor, Bayraktar.

Dosyayı yıllarca bekleten mahkeme, bir de dalga geçer gibi sanık avukatlarına, “Yargılamada Hedef Süre” formu gönderdi. Diyor ki formda, “Yargılamanın azami 75 günde tamamlanması hedeflenmekte olup, bu hedefin gerçekleştirilmesinde tarafların ve avukatların katkı ve desteği büyük önem arzetmektedir.” Ama mahkeme, kendisi “acele yargılama” istememiş gibi ilk duruşma gününü de iddianamenin kabulünden 3 ay sonrasına, 27 Haziran’a verdi.

İşçilerin hepsi Ankara’daki eyleme farklı kentlerden gelmişti, şimdi de bu yargılamanın SEGBİS üzerinden yürüyeceği düşünüldüğünde, “acele yargılama” endişe verici bir istek olduğu gibi, kararın halihazırda verilmiş olduğu kuşkusunu da doğuruyor.

19 işçi, eylemlerinden 10 yıl sonra, 27 Haziran 2019’da, Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısında olacak.

Bayraktar da “27 Haziran’da Ankara Adliyesinde olacağız, Tekel direnişini bir kez daha hatırlatacağız” diyor. Toplumsal hafızamızın önemli temeltaşlarından olan bu direnişi hatırlayanlar da orada olacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Engelli personel için ne yapmalıyız? 2 günlük yevmiye kesilmesi yasal mıdır? İşverenin fazla mesai talebine uymayan işçi işten çıkarılabilir mi? Oyuncu ve çevre bilimci Ediz Hun: Sevginin olduğu bir düzene hasret kaldık Modüler eğitim nedir?