İş kazası geçirdim, erken emekli olabilir miyim?

SORU: Ben iş kazası geçirdim, sağ elimin başparmağında tendon damar kopukluğu oldu. İşaret parmak birinci boğumdan, orta parmak ikinci boğumdan, yüzük parmak birinci boğumdan. Serçe uç kısmında kısa damar kopması var, acaba yüzde kaç rapor alırım ve erken emeklilik hakkım var mı?

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Sorunuzun yanıtına gelecek olursak;
Maluliyet durumunuzun saptanabilmesi için bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il ve merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvurmalısınız. Buradan alacağınız sevk yazısında belirtilen devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’nın eğitim ve araştırma hastaneleri ile askeri hastaneler sağlık kurulu raporu düzenleyebilir.

Maluliyet kararı, kurum sağlık kurullarınca verilir. Sevkiniz sonucu hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu raporları ve diğer belgelerden bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüğünce oluşturulan dosya ilgili kurum sağlık kuruluna gönderilir. Kurum sağlık kurulunda yapılan değerlendirme sonucunda;

♦ Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeniz nedeniyle malul sayılacağınıza,

♦ Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmemeniz nedeniyle malul sayılamayacağınıza,

♦ Malul sayılmakla birlikte ilk işe girdiğiniz tarihte malul sayılmanızı gerektirecek düzeyde hastalık veya arızanızın bulunması nedeniyle malullük aylığından yararlanamayacağınıza karar verilir.

Dolayısı ile yapmanız gereken öncelikle SGK Müdürlüğü’ne başvurup maluliyet oranınızın tespiti için sevk almak olmalıdır.

***

İşten ne zaman ayrılabilirim?

SORU: Ben işten çıkmak istiyorum, yaklaşık 19 aydır SSK’lı olarak çalışıyorum. İstifa dilekçesi verdim ama kaç gün sonra işten ayrılabilirim?
İş Kanunu’na göre işten ayrılmak isteyen bir çalışanın ne kadar süreyle o işyerinde çalışması gerektiği işyerindeki kıdemine (çalışma süresine) bağlıdır.

Buna göre;

♦ İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta,
♦ 6 aydan 1,5 yıla kadar olanlar 4 hafta
♦ 1,5 yıldan 3 yıla kadar olanlar 6 hafta,
♦ 3 yıldan fazla olanlar ise 8 hafta sonra işten ayrılabilirler. Bu tabloya göre sizin istifa verdikten sonra 6 hafta daha o işyerinde çalışmanız ve günde 2 saat iş arama izni kullanmanız gerekir.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Taksim 1 Mayıs’la özdeştir! İktidar, hukuksuz ve keyfi 1 Mayıs yasağını sürdürüyor! Özel'den Yerlikaya'ya '1 Mayıs' telefonu: Kararınızı gözden geçirin İftarlarını tabip odasında açacaklarmış Bir elde karanfil, bir elde mahkeme kararı: 1 Mayıs’ta Taksim'e!