Sporcu sakatlıklarının bir nedeni doğru ‘ısınma’ma

İster sağlık, ister yarışma için spor yapın vücudunuzu ısıtarak bu aktiviteye hazırlamanız gerekmektedir. Özellikle yarışma sporlarında etkinlik çok üst düzeye çıkacağından “ısınma” oldukça...

İster sağlık, ister yarışma için spor yapın vücudunuzu ısıtarak bu aktiviteye hazırlamanız gerekmektedir. Özellikle yarışma sporlarında etkinlik çok üst düzeye çıkacağından “ısınma” oldukça önem kazanmaktadır.

Ülkemizde yakın dönemlere kadar bu konuya pek ilgi gösterilmezken, şimdilerde maç ve antrenman öncesinde “ısınma” kurallarına uyulmaya çalışılmaktadır. Ağırlıklı olarak yabancı teknik adamların bu işin üzerinde hassasiyetle durmaya başlamasından sonra bu gelişme bir miktarda olsa sağlanmıştır. Yine de en elit sporcuların bile ısınma hareketlerinden kaytarmaya çalıştıkları gözlenmektedir. Özellikle oyuna sonradan girecek oyuncuların ısınmak için yan tarafa veya kale arkasına yollanmaları sonrasında, hemen hepsinin ısınmayı boş verip maçı seyrettiğine tanık olunmuştur. Yani, “ısınma” hâlâ ihmal edilmektedir.

Isınmadan amaç; sporcunun hem zihinsel hem de fiziki yönden hazır hale getirilmesidir. Özellikle savaşım esnasında fazlasıyla zorlanacak olan kasların iç ısılarının arttırılması gerekmektedir. Bu artış aktif veya pasif olarak sağlanabilir. Aktif ısınma için çeşitli hareketler yapılırken, pasif ısınma için krem türü çeşitli materyaller kullanılabilir. Ama etkili olanı aktif ısınmadır.

İyi bir ısınmanın getirdiği avantajları şöyle sıralayabiliriz. Kasın kasılmasını hızlandırır ve güçlendirir. Kasın kayganlığını arttırarak verimli ve yumuşak kasılmasını sağlar. Dokulara daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olur. Kas içindeki kimyasal oluşumları hızlandırır. Damarları yumuşatır, kan akımını rahatlatır. Böylece gerekli maddeler dokulara daha rahat ulaşırken, zararlı olanlar ise kolaylıkla ortamdan uzaklaştırılır. Kaslar daha rahat gevşer. Eklemler hareket genişliği kazanır. Çeviklik ve uyanıklık artar. Sporcu psikolojik gerginlik yaşıyorsa bunu üzerinden kolaylıkla atabilir. Aşırı yüklenmeden doğabilecek sakatlanmalara engel olucu rol oynar ki, bir elit sporcu için en korkulan olay sakatlıktır.

Bunların yanında bazı araştırmalar iyi bir “ısınmanın” kalp kasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Yine doğru yapılan bir ısınma; oksijen taşıma sistemi üzerinde olumlu etki yaparak sporcunun oksijen borçlanmasına girmesini engelleyebilir. Bu durum yarışmanın sonuna doğru sporcuya “anaerobik” kapasitesini kullanma avantajı sağlayabilir.

Anlaşılacağı üzere “ısınma” deyip geçmemeli. Isınırken maçı seyretmemeli. En azından vücut ısısının korunabilmesi için gerekli hareketler yavaş da olsa yapmaya çalışılmalıdır.

Bu konuya dikkat edilmediği sürece “sporcu sakatlıklarının” birçoğunun önüne geçilemeyeceği de aşikârdır. Üstüne üstlük bu sakatlıkların iyileşmesi de oldukça zaman almaktadır.

Çalıştırıcılar ve oyuncuların bu tür konulara dikkat etmelerinde fayda vardır.

 

=

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
‘Öldü’ denilen itirafçı, 8 ay önce Jandarma’da memurmuş Diyanet’ten hadisli 1 Mayıs mesajı Türban neyi örtüyor? BUGÜN BENİM, YARIN SENİN, HİÇBİR ZAMAN KİMSENİN:Küçük Asya incisi Sinasos -2 Eğitim Bakanlığı Müsteşarı'nın kızına YGS'de VIP torpili!