Tutuklanan işçimize kıdem ödeyecek miyiz?

SORU: İyi günler Hüseyin Bey, Uzun yıllardır işyerimizde çalışan personelin hakkında kesinleşmiş 14 ay hapis cezası varmış ve dün tutuklandı. Şimdi biz bu işçi için kıdem tazminatı ödeyecek miyiz? İşten çıkış sebebi tutukluluk nedeniyle işveren tarafından fesih mi olacak? Yanıtınız için çok teşekkürler CEVAP: Merhaba Sayın okuyucumuz İş kanunumuzun 25.maddesi işverene derhal fesih hakkı sağlayan […]

SORU: İyi günler Hüseyin Bey,

Uzun yıllardır işyerimizde çalışan personelin hakkında kesinleşmiş 14 ay hapis cezası varmış ve dün tutuklandı. Şimdi biz bu işçi için kıdem tazminatı ödeyecek miyiz? İşten çıkış sebebi tutukluluk nedeniyle işveren tarafından fesih mi olacak? Yanıtınız için çok teşekkürler

CEVAP: Merhaba Sayın okuyucumuz

İş kanunumuzun 25.maddesi işverene derhal fesih hakkı sağlayan düzenlemeleri içermektedir. Buna göre 25.maddenin 4.fıkrası aşağıdaki gibidir;

“IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.”

Söz konusu çalışanınızın bu fıkra çerçevesinde çıkışını yaparsanız yasa gereği kendisine kıdem tazminatını ödemek durumundasınız. Çıkış kodu olarak da ( 27 ) yani İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih seçeneğini kodlamalısınız.

25. maddeye dayanılarak yapılan fesihlerde sadece 2. fıkrada yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” de kıdem tazminatı ödenmez.

İşveren tazminatı azar azar ödemek istiyor

SORU: İyi günler İrfan Bey,

Eşim 5 gün önce işten çıkarıldı.15 gün önce ihbarda da bulunulmadı kendisine. Henüz çıkış da verilmedi. 5 yıldır ayni şirkette çalışıyordu. Eşim hiçbir yere imza atmayacağını söyledi. Fakat işveren tazminatını azar, azar vereceğini söylüyor. Biz bu parayı hemen istiyoruz. Ben hamileyim ve 15 gün sonra doğum yapacağım ev hanımıyım. Bu parayı mahkemeye versek ne kadar süre içinde alırız. Ne yapmamız gerek?

CEVAP: Merhaba Sayın okuyucumuz,

Öncelikle eşiniz o işyerinde 5 yıldır çalışıyorsa kendisine 15 gün önceden değil 56 gün önceden yazılı olarak tebligat yapılmalıydı. Bu nedenle eşinizin kıdem tazminatı dışında 56 günlük de ihbar tazminatı alacağı var. Diğer taraftan işçi kıdem tazminatı konusunda işverenle anlaşıp bir taksitlendirmeyi kabul etmezse geç ödenen kıdem tazminatı için gecikme faizi talep edebilir.

Bunun için iş mahkemesinde dava açılmalıdır. Ancak iş davaları öncesinde öncelikle arabulucuya gitmek zorunluluğu geldiği için yapılması gereken işyerinin bulunduğu arabuluculuk bürosuna başvurmak olmalıdır, Arabuluculuk görüşmesi sonucunda işverenle bir anlaşma sağlanmazsa dava yoluna gidilir.

Tazminatınızı ne kadar süre içinde alabileceğinizi de sormuşsunuz. Ülkemizde mahkemelerin iş yükü sebebiyle iş davaları uzun sürelerde sonuçlanmaktadır. Bu süreler sanayinin yoğun olduğu büyük illerimizde bazen 1,5 – 2 yıl gibi sürelere varmaktadır. Ancak dava sonucunda tazminatın veya işçilik alacağının türüne göre mevduat faizi ve yasal faizler söz konusu olduğundan işçinin süre yüzünden kaybı bu faizlerle karşılanabilmektedir.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dr. Razor feat. Dr. Skull İşverenin fazla mesai talebine uymayan işçi işten çıkarılabilir mi? Engelli personel için ne yapmalıyız? Yanlış haber örnekleri 2 günlük yevmiye kesilmesi yasal mıdır?