Ağaçlandırma günü öncesi açıklama: Rekor kıracağız diye yanlış yapmayın!

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü öncesi açıklama yapan Türkiye Ormancılar Derneği üyeleri, rekor kırma hedefiyle aceleyle fidan dikmenin hatalı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca fidan sayısının değil, ormanlaştırılan alan miktarının önemli olduğu belirtildi.

Volkan ATEŞ

Türkiye Ormancılar Derneği, 11 Kasım Milli Ağaçladırma Günü’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenleyeceği Geleceğe Nefes etkinliğine ilişkin açıklama yaptı.

Geçen yıl aynı gün 14 milyon fidanın dikilmesi üzerine çıkan tartışmaların hatırlatıldığı açıklamada, “Aynı günde rekor kırmak hedefiyle aceleyle fidan dikilmesi hatalı uygulamalara yol açacak ve bu fidanların yaşama şansını düşürecektir” denildi.


Bölge yapısına uygun olmalı

Maden ve enerji şirketlerine karşı ormanları koruyanlara teşekkür edilen metinde, fidan dikimlerinin bölgenin yapısına uygun yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

“21 Mart Ormancılık Günü ve Ağaçlandırma Bayramı’nın gelenekselleşmesine rağmen 11 kasım gününü ‘Milli Ağaçlardırma Günü’ ilan edilmesinin düşündürücü olduğu” ifade edilen metinde ormancılıkta toprakla buluşturulan fidan sayısının değil, ormanlaştırılan alan miktarının önemli olduğu belirtildi.

Metinde fidan dikimi için şu öneriler sıralandı:

♦ Toprağın tavda olmadığı yani ıslak, kuru, donmuş halde bulunduğu, rüzgârlı ve soğuk hava şartlarında dikim yapılmamalıdır. Bu şartlarda dikilen fidanların yaşama oranı oldukça düşmekte, hem fidanların hem de işçilerin sağlığı ve verimliliği olumsuz etkilenmektedir.

♦ Dikilecek fidanlar yörede yaşayabilecek türlerden seçilmelidir. Bunun için ormancılıkta tohum transfer rejyonu olarak açıklanan dikim yapılacak alanın ekolojik koşullarına uygun türlerin tohumlarından üretilmiş fidanlar kullanılmalı ve mutlaka orman ağacı türü olmalıdır.

♦ Dikim yapacak kişilerin dikim konusunda bilgili olması gerekmektedir. OGM’ce çalıştırılan kalifiye orman işçileri dahi bir günde en fazla 80-100 adet fidan dikebilmektedir. Geçen yıl, 11 Kasım 2019 tarihindeki “Milli Ağaçlandırma Günü" adı altında düzenlen etkinlikte, aynı günde 11 milyon fidanın dikilmesi girişimine yapılmış olan bilimsel itirazların temelinde bu gerekçeler yatmaktadır.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
MUÇEV’in olmayan sahil neredeyse yok Dünyanın en yaşlı 10 ağacı 1000 yıllık dut ağacı hala meyve veriyor Hekimhan köylülerinden maden protestosu Araziye yol açmak için sit alanındaki ağaçlar kesildi