Araştırma: Koronavirüsün yaygın mutasyonu daha bulaşıcı ancak "kısmen iyi huylu"

Çin’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, koronavirüsün yaygın mutasyonunun daha bulaşıcı ancak daha az ölümcül olduğu ortaya koyuldu.

Dış Haberler Servisi

SARS-CoV-2 mutasyonlarının viral bulaşıcılık ve antijen cevabı üzerine etkileri Çin'de gerçekleştirilen bir araştırmayla değerlendirildi. Cell'de yayınlanan çalışmada 100'ün üzerinde mutasyon analiz edildi. Analiz edilen mutasyonlar içinde dünyada ve Türkiye'de en yaygın suş olan D614G'nin daha bulaşıcı olduğu belirtildi.

Yayınlanan araştırmayla ilgili twitter adresinde değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, bazı mutasyonların bulaşıcılığı azaltırken antikorlara karşı direnç sağladığını, şu an yaygın olarak dolaşımda olan suşun ise daha bulaşıcı olmakla birlikte antikor cevabının "kısmen daha iyi huylu" olduğunu belirtti.

Gelişen mutasyonlarla koronavirüsün "daha ölümcül olmasını beklemediğini" belirten Yılancıoğlu, virüsün antikor yanıtından kaçmasını kolaylaştıran mutasyonların "daha seyrek görüldüğünü ve daha da seyrek görülmelerinin muhtemel" olduğunu belirtti.

DAHA BULAŞICI AMA DAHA AZ ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Virüsün daha bulaşıcı olabileceğini belirten Yılancıoğlu, "ama daha az ölümcül olacağı yapılan çalışmalar ile yavaş yavaş ortaya çıkıyor" diye sözlerine ekledi. Bu dönüşümün "iyi ihtimal aylar, kötü ihtimal yıllar" alacağını söyleyen Yılancıoğlu'nun açıklamasının devamı şu şekilde:

"Peki kendi kendine yok olur mu? Maalesef benim şahsi fikrim hayır! En iyi ihtimalle aşı bulunur ve elimine edilir! Bağışıklık yanıtının kalıcı olmaması dolayısı ile ortadan kalkması maalesef mümkün görünmüyor."

"Başka bir ihtimal bulaşıcı ama grip benzeri daha hafif bir hastalığa neden olan forma evrilmesi, bu da maalesef yıllar içerisinde olabilecek bir şey! Tabi burada toplum bağışıklık yanıtımızın adaptasyonunu hiç hesaba katmadım, sadece virüs mutasyonu üzerinden açıkladım!"

"Şunu unutmamak gerekiyor, ne kadar erken kurtulursak o kadar az mutasyon şansı olacaktır, bu da demek oluyor ki maske,mesafe,hijyene uymak sadece korumayacak aynı zamanda #coronavirus 'un mutasyon şansını da azaltacak! yoksa iş uzadıkça istemediğimiz mutasyonlar ortaya çıkabilir"

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Furkan Öztürk ve başarısı Bilim kurgu filmleri hayatımızın neresinde? Holografik bir evrende miyiz? Higgs’in ardından Çocuğun bulduğu fosil 202 milyon yaşındaymış